Lærerstudentene Khadjia Laamimach (til venstre) og Lisett Nordmoen støtter lærerstreiken. Foto: Evelyn Pecori

Ga sin støtte til lærerstreiken

Lærerstreiken er over. Studenter på høgskolen synes det er bra at at lærerne har kjempet for deres framtidige rettigheter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 1. september ble lærerstreiken avblåst. Skolene vil gå tilbake til det normale fra 2. september melder NTB. Partene hadde klart å komme til enighet i løpet av helgen.

Den fastlåste konflikten handlet ikke om penger, men om lærernes arbeidstid. Lærernes arbeidsgiverorganisasjon, KS, krevde 7,5 timers daglig tilstedeværelse på skolen.

— Det er bra at noen tar opp kampen for kommende lærerne, sier lærerstudent Khadjia Laamimach.

Sammen med Lisett Nordmoen er hun i gang med sitt andre år på lærerstudiene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

— Lærerne kjemper mot et krav om tilstedeværelse, hva tenker dere om kjernen i konflikten?

Det er ikke hvor, men hvordan, lærerne bruker tiden sin som er viktig.

Khadjia Laamimach

— Det er ikke hvor, men hvordan lærerne bruker tiden sin som er viktig. Det at lærerne kan disponere tiden sin selv handler om at arbeidsgiver må ha tillit til læreren, mener Laamimach.

Mye sympati blant folk

Lisett Nordmoen tror at det er mye sympati for lærerne i befolkningen, men hun ser likevel at det er andre yrkesgrupper som har høyere status.

— Leger og sykepleier har nok høyere status fordi de blir sett på som viktigere funksjoner i og av samfunnet, sier Nordmoen.

Når det kommer til streiken tror de at det kan både slå negativt og positivt ut.

— Det at man streiker skaper et engasjement blant lærerne og kan gjøre at vi blir mer motivert til å gjøre jobben vår, sier Laamimach.

Studentene håper likevel at streiken ikke varer for lenge, fordi stemningen da kan snu seg mot lærerne hvis tredjepart, som er elevene, blir rammet over for lang tid.

40 prosent støtter

Nesten 40 prosent av befolkningen har sympati med de streikende lærerne, men nesten like mange har det ikke. Mange sier dessuten at støtten er minkende, viser en undersøkelse NTB utførte med hjelp av InFact sist uke.

Nær 17 prosent stiller seg midt imellom, og 10 prosent svarer vet ikke på spørsmålet.

Samtidig kan det se ut som om folks støtte til streiken er noe på retur. En tredel av de spurte (33,3 prosent) sier deres sympati er minkende. Men samtidig sier 27,5 prosent at sympatien for lærerne øker. Rundt 30 prosent sier det ikke er noen endring, melder NTB.

Lønn og ufaglærte

Nordmoen og Laamimach (bildet over) trekker fram flere andre faktorer enn streiken som er med på å dra lærerenes status ned.

— Lønnen er for lav og det benyttes altfor mange ufaglærte vikarer. Hvem som helst kan bli vikar. Dette kan være med på å dra lærernes status ned, mener de to.

— Har streiken påvirket ønsket dere har om å bli lærer?

— Overhode ikke, sier Nordmoen som får full støtte av Laamimach.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS