— 316 kroner? Det er altfor lite

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å gi studentene 316 kroner mer i studiestøtte i måneden neste år. Sjekk hva noen HiOA-studenter vil bruke pengene til.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 7. oktober la regjeringen fram forslag til nytt statsbudsjett.

Dagens studiestøtte er på 100.920 kroner per år, mens regjeringens forslag for 2016 vil øke den til 104.080 kroner, noen som betyr en økning på 316 kroner i måneden. Norsk studentorganisasjon (NSO) sitt krav er 1,5 G, som tilsvarer 135.102 kroner per år.

Nye boliger

Regjeringen foreslår også 300 millioner kroner til bruk for å bygge 2200 nye studentboliger. Her er studentens krav 3000 boliger i året.

Av andre tiltak som kan påvirke studentenes og de unges økonomi er økt BSU-grense (boligsparing for ungdom). Maksbeløpet man kan spare i BSU økes fra 200.000 til 300.000 kroner i året i 2016.

BSU er en spareordning som tilbys i de fleste norske banker og formålet er å hjelpe unge inn i boligmarkedet.

Økt egenandel på hjemreise

Ifølge Dagens Næringsliv forslår også regjeringen å øke egenandelen til studenter ved hjemreise med 500 kroner. 

De viser til en pressemelding fra statsråd Torbjørn Røe Isaksen (bildet over) der han skriver: 

— Vi mener det er viktigere å prioritere flere studentboliger og høyere studiestøtte fremfor tilskudd til hjemreise for voksne studenter. 

I dag trekker Lånekassen fra en egenandel på 2.745 kroner per undervisningsår av beløpet man kan få som reisestipend i Norge og resten av Norden. Regjeringen foreslår dermed å øke egenandelen til 3.245 kroner.

For studenter som tar utdanning i land utenfor Norden er det ulike satser og maksbeløp. 70 prosent av reisetilskuddet blir i dag gitt som stipend, og 30 prosent er lån.

Blandet mottakelse

Studentledere er fornøyd med 2200 nye studentboliger, men misfornøyd med lav økning i støtten, blant annet 316 kroner mer i måneden. Regjeringen påpeker at prosentvis er dette mer enn anslått pris og lønnsvekst, så derfor vi ikke studentene få dårligere råd i 2016.

Khrono har spurt studenter på campus på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om hva de synes om studentenes uttelling i statsbudsjettet.  Svarene finner du i videoen øverst.

Student på budsjett

Khronos studenterporter Karen Setten har tidligere prøvd å leve kun på studielånet i en måned.

Se videoreportasjene her:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS