Geir Sverre Andersen presenterer opptakstallene. Ingvild Straume og Nina Waaler lytter oppmerksomt sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Iskasen.

Opptak landet rundt

Det er sendt ut over 2000 flere studietilbud ved årets hovedopptak, og de fleste høgskoler og universiteter melder om økt interesse og tøffere inntaktskrav på utvalgte studier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med informasjon fra NTNU)

Nord universitet gir tilbud om studieplass til 4087 kvalifiserte søkere under Samordna opptak for studieåret 2016-17. Høgskolen i Trøndelag, Høgskolen i Nesna og Universitetet i Nordland fusjonerte til Nord universitet 1. januar 2016, og antallet som tilbys studieplass er omtrent på nivå med tallet for 2015/2016.

— Dette er vårt første studieopptak som Nord universitet, og vi vil være sterkt tilstede i både Nordland og Nord-Trøndelag. Vi er samlet sett fornøyd med at flere enn 4 000 kvalifiserte søkere tilbys en studieplass ved Nord universitet til høsten, sier rektor Bjørn Olsen, og legger til:

— Det er gledelig at mange vil ta helse- og sosialfaglige utdanninger, og at vi vil fylle opp disse studiene.  Dette er studiene som har lengst ventelister, sier Bjørn Olsen.

Økonomi- og ledelsesfag er fortsatt populære fag. Over 1000 søkere har fått tilbud om plass på studier innenfor bedriftsøkonomi, eiendomsmegling, HR-studier, ledelsesfag med videre på Nord universitet, går det fram av pressemeldingen fra Nord universitet. 

Flere studenter velger «fremtidsfag»

Årets nye studenter ved Universitetet i Bergen ønsker å løse de store utfordringene i samfunnet. Studier i teknologi, helse og utdanning – i tillegg til praktiske mediefag – har flest søkere.

Over 7.800 søkere får tilbud om studieplass ved Universitetet i Bergen (UiB) fra høsten.

— Det er flott at vi kan tilby etterspurte studier som støtter opp om endringer i samfunnet og behov for ny kompetanse, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB.

For første gang tar UiB opp studenter til et nytt sivilingeniørstudium i havbruk og sjømat. Studiet er utviklet i samarbeid med næringslivet og har fått 193 søkere til 20 studieplasser, heter det i en pressemelding fra UiB.

Fornøyde også i Østfold

— Rekorden på 3330 førsteprioritetssøkere i april har gitt et svært godt resultat i årets opptak, noe vi er svært godt fornøyd med, sier høgskoledirektør Carl-Morten Gjeldnes ved Høgskolen i Østfold, i en pressemeldinga fra høgskolen.

Det er gitt totalt 2547 tilbud fra Høgskolen i Østfold gjennom Samordna opptak i år. Dette tilsvarer en økning på 19 prosent sammenlignet med 2015. Totalt er det ventelister på 25 av de utlyste grunnstudiene ved høgskolen. Det er 3395 søknader på venteliste, som er hele 15 prosent mer enn i fjor.

— Det er fortsatt et stort press på våre studier innen helse- og sosialfag, med svært lange ventelister. Dette til tross for en økning i antall studieplasser fra 2015 til 2016, sier høgskoledirektøren. Etter hovedopptaket er det fremdeles 2428 søknader på venteliste ved våre fem bachelorstudier ved Avdeling for helse- og sosialfag etter at det er gitt ut 670 tilbud.

Glad for mange søkere i Stavanger

4579 søkere har fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Stavanger i høst gjennom Samordna opptak. Det er 166 flere enn i fjor.

— Dette er gode tall for UiS. For første gang får over 4500 søkere til grunnstudiene tilbud om studieplass ved universitetet. Vi er selvfølgelig svært glade for at så mange ønsker å studere hos oss, sier kommunikasjonsrådgiver Susanna King, i en pressemelding fra universitetet.

Poenggrensene har gått opp på flere av studiene som tradisjonelt har vært vanskelige å komme inn på. 7 av de 10 studiene med høyest karakterkrav er teknologiutdanninger. Vanskeligst er det å komme inn på femårig masterstudie i industriell økonomi med retning petroleum. Nykommere på listen er årsstudium i matematikk, bachelor i regnskap og revisjon og bachelor i data. Tre av studiene på topplisten er samfunnsvitenskapelige: bachelor i rettsvitenskap, bachelor i regnskap og revisjon og master i økonomi og administrasjon. Også ved humanistisk fakultet blir stadig flere utdanninger vanskeligere å komme inn på. Det er for eksempel nå ventelister til flere av lærerutdanningene.

Sykepleierutdanningen er fortsatt det mest søkte studiet med hele 866 primærsøkere. Antallet søkere til utdanningen har doblet på 3 år. De 8 mest søkte studiene finner du ved det samfunnsvitenskapelige fakultet. Nest flest søkere har bachelorstudiet i økonomi og administrasjon med 463 primærsøkere. Disse studiene har lange ventelister i Samordna opptak. Siviløkonomutdanningen er det studiet med flest søkere per studieplass, med nesten 7 primærsøkere per studieplass, tett fulgt av den femårige masteren i industriell økonomi.

Færre vil bli grunnskolelærer

Lærarutdanningen ved Høgskolen i Bergen (HiB) har en klar nedgang i tallet på kvalifiserte søkere.

I alt er det hele 16,5 prosent færre i år enn i fjor som ønsker seg inn på denne utdanninga.

— Vi må finne ut hva dette skyldes, sier rektor Ole-Gunnar Søgnen. Han legger til at nedgangen er en nasjonal trend, og en nærliggende forklaring er det nye og strengere karakterkravet i matematikk.

I pressemeldingen fra høgskolen heter det at forkurset som høgskolen har gjennomført i sommer, ikke ser ut til å dekke inn nedgangen i kvalifiserte søkere.

Ved Høgskolen i Bergen er det lange ventelister til helse- og sosialfaga, og en merkbart høyere poenggrense for å få studieplass.

Også barnehagelærarutdanningen ved Høgskolen i Bergen har et godt opptak i år. 

Poenggrensen øker til lærerutdanningen

Ved Universitetet i Oslo (UiO) blir det stadig mer konkurranse om plassene på lærerutdanningen. Profesjonsstudiene holder stand med svært stor etterspørsel.

Poenggrensene til lærerutdanningen ved UiO øker, viser årets opptakstall.

Studieretningen i fremmedspråk for lærere krever over 48,7 poeng i ordinær kvote (alle fikk tilbud i 2015), mens engelsk krever 47,7 (ny i 2016) og realfag krever 44 poeng (alle fikk tilbud i 2015). Til studieretningen kultur og samfunnsfag må søkere til lærerutdanningen ha over 51,3 poeng i ordinær kvote.

— Det er med god grunn at lærerutdanningen er i medvind. Hos oss får du solid fagfordypning og er sikret oppdatert og forskningsbasert kunnskap. Det er særlig positivt at de humanistiske studieretningene for lærere er så populære. Humanistisk fagkunnskap er viktig for det norske samfunnet, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO, i en pressemelding fra universitetet.

Mer krevende å komme inn ved nye NTNU

Profesjonsstudiene er populære og flere ønsker seg til lærer- og helseutdanningene ved NTNU.

— Vi er veldig fornøyd med årets opptak. På grunn av fusjonen var vi ekstra spent i år, men kan konstatere at svært mange ønsker å studere ved NTNU, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning, i en pressemelding fra NTNU. For de aller fleste studiene er opptakskravene blitt skjerpet. 

Av totalt ca. 47000 søkere, nær 23000 med NTNU som førstevalg, har 14446 fått tilbud om plass. Av disse har 1527 fått tilbud i Gjøvik og 986 i Ålesund.

NTNU skriver at det fremdeles er vanskelig å komme inn på teknologifagene. Antall plasser på petroleumsfag er redusert fra i fjor, men søkerne er fremdeles av høy kvalitet slik at poengkravet kun er marginalt justert. Jenteandelen innen teknologifagene er stabil på tross av at jentepoengene nå er fjernet.

— De gode søkertallene vi så i april på ingeniørstudiene både i Gjøvik, Ålesund og Trondheim gjenspeiler seg i et solid opptak der opptakskravene er skjerpet og ventelistene er økt, sier Berit Kjeldstad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS