Her er de første 20 medlemmene i Akademiet for yngre forskere. (Bildecollage: Eirik Furu Baardsen/akademietforyngreforskere.no)

Ingen forskere fra høgskoler ble tatt opp i nytt akademi

Bare 11 av 160 søkere til Akademiet for yngre forskere kom fra landets høgskoler. Og ingen av høgskoleforskerne kom gjennom nåløyet til opptak.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Akademiet for yngre forskere» stiftes formelt 29.oktober. Akademiet skal være et tverrfaglig forum for yngre forskere, under 38 år, som er interessert i formidling og forskningspolitikk. Og det skal være en måte å vise fram de yngre forskerne på.

Rundt 160 forskere fra hele landet søkte om opptak. 35 av dem ble intervjuet. Og til slutt ble 20 av dem valgt ut, skriver Universitetsavisa.

Det store flertallet av søkere kom fra universitetene og forskningsinstitutter, mens bare 11 av søkerne kom fra landets høgskoler, opplyser prosjektleder Herdis Hølleland til Khrono. Én av høgskolesøkerne kom fra landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus. Bare tre av høgskolekandidatene var inne til intervju for opptak i akademiet. 

Færrest fra høyskolene

— Det var helt klart en overvekt av søkere fra universiteter og sykehus fulgt av institutter og færrest fra høyskolene. Så vi har en liten jobb å gjøre når det gjelder å nå ut til høyskolene - det er ingen grunn til at vi ikke skal ha med noen fra den delen av sektoren, sier Hølleland.

Vi har en liten jobb å gjøre når det gjelder å nå ut til høyskolene, det er ingen grunn til at vi ikke skal ha med noen fra den delen av sektoren.

Herdis Hølleland

Lingvist Terje Lohndal fra NTNU i Trondheim leder fagkomiteen som plukket ut søkerne til intervju, og han var også med i panelet som intervjuet dem. Der satt også tidligere SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen som nå leder Cicero, og Yngve Vogt fra forskningsmagasinet Apollon ved Universitetet i Oslo.

Fra NTNU kom det inn 24 søknader og tre av dem fikk medlemskap i akademiet i fire år framover. Fire av de som ble tatt opp kommer fra Universitetet i Oslo, en fra Universitetet i Agder og to fra Universitetet i Bergen, altså kommer halvparten av de 20 som er tatt opp fra fire ulike universiteter og resten fra ulike forskningsinstitutter.

Flest fra Østlandet

Det var flest søkere fra Oslo og østlandsregionene, skriver UA.

— Akademiet for yngre forskere er et fascinerende og veldig bra initiativ og jeg vil gi honnør til de som har fått det på plass, sier prorektor for forskning på Høgskolen i Oslo og Akershus, Morten Irgens (bildet under).

(Foto: Wanda Nordstrøm)

— Vi skal jobbe med å få fram talenter. Både vi og de andre høgskolene vil nok komme til å ha mange kandidater i årene framover. HiOA er i en enorm utvikling, sier han. 

Initiativet til det nye akademiet kommer fra Det Norske Videnskaps-Akademi etter inspirasjon fra Sverige og Danmark. De har hatt slike unge akademier siden 2011. 

38 års aldersgrense

Kravene til søkerne var at de ikke må fylle mer enn 38 år i opptaksåret. De må vise til betydelig og selvstendig vitenskapelig eller kunstnerisk arbeid, og bør ha markert seg aktivt og faglig innenfor eget fagfelt.

I første omgang vil akademiet bestå av 20 medlemmer. På sikt skal det utvides til 40 medlemmer. De som har kommet gjennom nåløyet skal være særdeles flinke til  å formidle forskningen sin på en allment tilgjengelig måte.

Akademiet for yngre forskere har sett det som viktig å sende ut klare signaler om at akademiet skal være tverrfaglig sammensatt og gripe over flere sektorer. Videre skal det være jevn kjønnsbalanse, og det skal gjenspeile at yngre forskere i Norge er en internasjonalt sammensatt gruppe.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS