Torbjørn Røe Isaksen er glad for vekst i søkertall til høyere utdanning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rekordhøy søkning til høyere utdanning

Fra 2013 til 2014 har antall søkere til høyere utdanning økt med 2,35 prosent. Tallene er rekordhøye, også for Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykepleierstudiene på Høgskolen i Oslo og Akershus og det nye studietilbudet prehospitalt arbeid -  paramedic ligger alle tre på ti på topp lista over mest populære studier på høgskolen. Det nye studietilbudet har oppsiktsvekkende mange førstevalgs-søkere, hele 595 til 40 plasser, noe som gir et snitt på 14,9 per plass.

Samordna opptak har etter hovedopptaket i april 2014 registrert rundt 119.900 søkere til  høyere grunnutdanning. Dette er cirka 2750 flere søkere enn i 2013, det vil si en økning på  2,35 prosent. 

— Det er rekordhøye søkertall, og den store interessen for høyere utdanning vedvarer. De fire siste  årene har søkningen økt år for år, sier Bente Ringlund Bunæs, daglig leder i Samordna opptak. 

Vekst på 10 prosent førstevalgsøkere

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har 13.796 førstevalgsøkere i år, det er 10,5 prosent flere søkere sammenliknet med 2013. 

— Det er svært gledelig at mange søker seg til høgskolen. Våre søkere har tatt smarte studievalg og søkt seg til studier det er stort behov for i samfunnet. På HiOA kan vi tilby disse søkerne en yrkesrelevant utdanning av høy kvalitet, sier studiedirektør Marianne Brattland (bildet under) ved HiOA.

— Vi er spesielt glad for at en viktig utdanning som sykepleierstudiet opplever stor vekst, sier Brattland.

Populære sykepleierutdanninger

Sykepleierutdanningene i Oslo og på Kjeller har totalt 18 prosent flere førstevalgsøkere sammenliknet med i fjor.

— I tillegg er vi fornøyd med at den nyetablerte sykepleierutdanningen i Sandvika tiltrekker seg mange og lokale søkere fra regionen. Her er det stor kamp om studieplassene med 7,8 søkere per studieplass.

HiOA samarbeider tett med Oslo- og Akershusregionen for å møte det økende behovet for studieplasser på viktige områder.

— Den gode søkningen til sykepleierutdanningene er avgjørende for å rekruttere mange kompetente sykepleiere i årene fremover, sier Marianne Brattland.

Populær nykommer

Den lenge etterspurte utdanningen i prehospitalt arbeid -  paramedic (bildet fra åpen dag i mars) har fått svært god mottakelse blant søkerne.

Hele 595 søkere har dette studiet som sitt førstevalg, det betyr 14,9 søkere per studieplass. Paramedic er ambulansepersonell som kan foreta mer avansert behandling enn vanlige ambulansesjåfører.

Lærerutdanninga øker mest

Av utdanningsområder og -typer med omkring 1000 studieplasser eller mer, er økningen størst for  5-årig integrert lærerutdanning (+16 prosent). Av andre utdanningstyper innen lærer har grunnskolelærerutdanning 1-7 en økning på 3 prosent, mens grunnskolelærerutdanning 5-10 går tilsvarende ned, skriver samordna opptak i sin pressemelding.

Barnehagelærerutdanningen har en økning på 5 prosent sammenlignet med fjoråret. I fjor hadde denne utdanningen en kraftig nedgang på hele 18 prosent.  

Innenfor teknologiske fag har ingeniørutdanning økt med 8 prosent, og integrert master i teknologiske  fag går opp med 5 prosent

Søkningen til realfag (+12 prosent) har et solid oppsving. Det samme har informasjonsteknologi (+ 9 prosent).  Sykepleierutdanning (+11 prosent) har fortsatt god søkning. Av helsefag er også sosionom (+ 8 prosent) blant utdanningstypene med størst økning. 

Størst nedgang i søkningen er det til pedagogiske fag og mediefag (begge - 8 prosent). 

Glad for flere lærerstudenter

— Det er gledelig at flere ønsker å utdanne seg til barnehagelærere og grunnskolelærere. Det er et stort behov for flere dyktige barnehagelærere og lærere. De gir et viktig bidrag for barns pedagogiske tilbud i barnehage og skolen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet over). 

Kunnskapsdepartementet skriver i en pressemelding at antall søkere med barnehagelærerutdanning som sitt førstevalg har økt med 5,6 prosent siden oppstarten for kampanjene (2011-2014).

Antall søkere med en av lærerutdanningene som sitt førstevalg har økt med 61,4 prosent siden i 2008. Veksten har vært størst for den femårige integrerte masterutdanningen (lektorutdanningen), med 15,9 prosent fra i fjor. Av alle utdanningene med 1.000 studieplasser eller mer, er dette den største prosentvise økningen fra året før.

— Jeg er veldig fornøyd med at stadig flere lærerstudenter bestemmer seg for at de vil ta master allerede fra starten. Det gir oss enda mer kompetanse inn i skolen, sier Røe Isaksen.  

Faglærer-interesse har gått ned

Færre ønsker å ta faglærerutdanning. Antall søkere er redusert med 6,3 prosent fra i fjor. Søknadsveksten for barnehagelærerutdanningen vil heller ikke være tilstrekkelig for å dekke behovet for faglært arbeidskraft i fremtiden, skriver departementet i sin pressemelding.

— For at det skal bli et tilstrekkelig antall lærere i barnehage og grunnskole i fremtiden, er vi avhengig av at søknadsveksten fortsetter de neste årene. Regjeringen vil følge opp den økte etterspørselen etter master i lærerutdanningene. Målet er å innføre master som hovedmodell, også for grunnskolelærerutdanningene, sier Røe Isaksen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS