styreValg ved nTNU

Vant valget overlegent. Så kom beskjeden om at hun ikke var god nok i norsk

— Kanskje en av de verste følelsene jeg har opplevd, sier Mahgol Afshari, om det som skjedde etter at hun fikk hele 1200 stemmer i studentvalget ved NTNU.

Mahgol Afshari i aksjon under kandidatenes debatt. Debatten foregikk på norsk, men Afshari svarte på engelsk.
Publisert Oppdatert

Tirsdag ble det klart at det var Amalie Farestvedt og Jørgen Valseth som ble de nye studentrepresentantene til NTNU-styret for det neste året. Det var derimot ikke Farestvedt som vant valget, men Mahgol Afshari.

25-åringen som studerer prosjektledelse ved NTNU, er fremdeles nedstemt når Khrono snakker med henne på telefonen onsdag morgen.

— Tenk deg at du blir fortalt at alt er bra, du prøver ditt beste og legger alt du har i denne ene tingen. Så får du beskjed om at «Beklager, du vinner ikke»... Det er kanskje en av de verste følelsene jeg har opplevd, forteller Afshari.

Hun fikk 1216.67 vektede stemmer. Jørgen Valseth og Amalie Farestvedt fikk henholdsvis 886.91 og 693.18 stemmer.

Afshari har studert i Norge de siste syv månedene. Den siste uken av valget drev hun, som de andre kandidatene, aktiv valgkamp. Her møtte hun mange studenter, både internasjonale og norske, og la egne studier og prosjekter til side. Da nyheten ble kjent tirsdag, innrømmer Afshari at hun tok det hardt.

— Jeg hadde en veldig dårlig fredag og en like dårlig helg. Det føles fortsatt ikke helt bra, og det er jo ene og alene fordi jeg følte dette var et utfall jeg ikke hadde en stemme i.

Bedømt ikke god nok i norsk

Hun forteller til Khrono at hun ble fortalt av studentvalgstyret at de ikke trodde hun var dyktig nok i norsk til å lykkes med å tjene sine plikter som studentrepresentant.

Denne informasjonen ble ikke formidlet til henne før valget men først etter at det var kjent at hun hadde vunnet avstemningen. Afshari forteller også at hun ba om å få ta norskprøve på nivå 3, men at det ble avslått.

— De trodde ikke at jeg ville kunne få tatt de nødvendige språktestene før 1. august. Jeg fikk ikke engang muligheten til å prøve, sier Afshari og legger til:

— Jeg har og hadde tro på egne evner og ferdigheter, og at jeg ville klare gjøre de oppgavene som ansvaret jeg hadde påtatt meg tilsa.

Etter at nyheten kom tirsdag, har hun mottatt utallige meldinger med støtteerklæringer. Mange av avsenderne deler Afsharis tro på at valget var urettferdig, og at resultatet også beviser det.

— Alle så hvor mange stemmer jeg fikk, og det er en betydelig forskjell. Det er urettferdig overfor velgerne, så vel som de andre kandidatene, at resultatet ikke gjenspeiler den faktiske avstemningen.

Ringdahl: — Internasjonale studenters meninger er viktig

Simen Ringdahl, som er sittende studentrepresentant i styret og også leder av valgkomiteen, sa til Khrono etter valget at han beklaget utfallet av valget. Han mener resultatet tydelig viser at det er et stort engasjement for å inkludere internasjonale studenter.

Du sier til UA at «Det høye antallet stemmer Mahgol fikk i dette valget viser at det er et stort engasjement for inkludering av de internasjonale studentene, og et engasjement vi må bli flinkere til å lytte til fremover» - Hvorfor ikke nå?

— Det finnes flere medvirkiningskanaler for internasjonale studenter allerede, men vi må kartlegge hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Det er ingen tvil om at internasjonale studenters meninger er viktig, og ikke minst nyttig i utviklingen av et universitet, svarer Ringdahl og legger til

— Vi kan ikke endre valgreglementet ved inneværende valg, men dette er noe vi burde se på til fremtidige valg. Dette valget har vist at det er et stort engasjement for å inkludere internasjonale studenter, og det er jo ikke til å stikke under en stol at norskkunnskaper er et stort hinder for at internasjonale studenter skal kunne engasjere seg på universitetet.

Håper på endring

Afshari har fått muligheten til å klage på resultatet, men sa onsdag at det ikke var noe hun kom til å benytte seg av.

— Jeg føler ærlig talt det ikke ville utgjort noen forskjell. Valget er ferdig, og resultatene er spikret, sier Afshari.

Hun håper nå at hennes erfaring vil bidra til at valgreglementet endres, eller at det blir en arena for de internasjonale studentene også på administrativt nivå.

— NTNU er såpass store internasjonalt, at det ville vært veldig rart å ikke gi internasjonale studenter en stemme der det teller, sier Afshari

— Jeg forstår at vi er i Norge, og norsk er hovedspråket. Men det mangler noe for de internasjonale studentene. Kanskje en tredje studentstilling er veien videre, avslutter Afshari.

Powered by Labrador CMS