på prestisjetung liste

— Pokker heller. Jeg vil ikke være en pompøs professor

Blant forskere som startet karrieren etter år 2000, er Kevin Glover (46) blant verdens fremste innenfor sitt fagfelt. På den samme listen finner vi hele 946 andre forskere som er tilknyttet norske institusjoner.

Kevin Glover innrømmer at forskningen koster mye tid. — Det er ingenting som heter «7,5 timers arbeidsdag» i vår bransje, sier 46-åringen til Khrono.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dette var moro, men jeg tar ikke meg selv så høytidelig. Pokker heller, jeg vil ikke være en pompøs professor, flirer Kevin Glover.

Om han ikke er pompøs, så er 46-åringen, som opprinnelig er engelskmann, i hvert fall professor, nærmere bestemt ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

På fritiden liker Kevin Glover å drive med sportsfiske. Han er heller ikke redd for å by litt på seg selv.

Kevin Glover er også forskningsleder ved Havforskningsinstituttet (HI) på Nordnes i samme by.

— Jeg underviser ved UiB noen få ganger i året, men for det meste bidrar jeg til forskning innenfor fagfeltet mitt, som i stor grad handler om genetisk interaksjoner mellom rømt oppdrettslaks og vill fisk, samt genetikk på lakselus, forteller Glover detaljert til Khrono.

Forskerne ved norske institusjoner som er høyest rangert totalt er Peter Gill ved Universitetet i Oslo, Malcolm Jobling ved UiT Norges arktiske universitet, Terje Aven ved Universitetet i Stavanger, Russel Lande ved NTNU og Andrea Saltelli ved Universitetet i Bergen.

Se hele listen over de høgest rangerte forskerne ved norske institusjoner nederst i saken.

Ble overrasket

Ved HI leder Glover en større forskningsgruppe, som i alt teller 35 ansatte. For et par uker siden kom en kollega ved HI bort til Glover og fortalte ham at han var å finne på en ganske så prestisjetung liste.

Listen kollegaen siktet til var Stanford Universitys World Ranking Of Scientist (2%).

— Jeg ble veldig overrasket, sier Glover.

Det er ingenting som heter 7,5 timers arbeidsdag i vår bransje. Man må virkelig yte innsats og stå på for å få til noe. Og man må være målrettet.

Kevin Glover, forskningsleder og professor

Det amerikanske universitetet har gått gjennom en database med publikasjonene til åtte millioner forskere verden over, og plukket ut de to prosentene som har publisert mest og blitt sitert flest ganger.

På listen, som totalt inneholder 160.000 navn, finner vi nesten 1000 forskere som er tilknyttet norske institusjoner.

— Veldig kult

Glover er med andre ord langt ifra alene i Norge om å være på listen, men om man dykker litt dypere – ja, nesten bokstavelig talt – og ser på forskning innenfor fiskeri, er Glover på tredjeplass i verden.

Vel å merke blant forskere som startet karrieren etter millenniumskiftet.

— At jeg ligger såpass høyt innenfor de gitte kriteriene, er noe jeg synes er veldig kult, sier Glover, før han er snar med å legge til:

— Men det er ingen grunn til å bli høy på pæra.

Har bodd i Norge i 25 år

Glover flyttet fra London til Bergen i 1996. I 2001 publiserte han sin første forskningsartikkel, og 20 år senere har det blitt nesten 150 publikasjoner til. Bare i 2020 publiserte den blide engelskmannen 21 artikler.

Det understrekes at Stanford University har visse kriterier for antall publikasjoner som gjør at de «bare» har telt med 118 av Glovers publikasjoner.

— Produksjonen har vært stor. For å få til dette har jeg vært avhengig at alt klaffer. Havforskningsinstituttet er et internasjonalt anerkjent institutt, og vi er verdensledende innen infrastruktur når det gjelder forskningsmuligheter på havet. Samtidig har jeg vært, og er fortsatt, omringet av ekstremt dyktige og gode kollegaer, og jeg har investert mye tid. Noen vil kanskje si at jeg har brukt for mye tid, sier Glover tankefullt.

Han anslår videre at han i lange perioder har brukt mellom 50 og 70 timer på forskning i uken. I enkelte perioder har tallet vært enda høyere.

— Det er ingenting som heter «7,5 timers arbeidsdag» i vår bransje. Man må virkelig yte innsats og stå på for å få til noe. Og man må være målrettet. Det koster, uten at jeg vil gå nærmere inn på akkurat det, sier Glover.

— Vi er en dyktig gjeng

Han føler seg heldig som får lov å være en del av gode forskningsmiljø ved Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.

— Jeg opplever at alle drar i samme retning, og at alle ønsker å få til noe. Jeg liker ikke å skryte, men vi er en dyktig gjeng, det er det ingen tvil om. Og vi får gjort mye samen på relativt kort tid, avslutter Kevin Glover.

Ved å følge denne lenken, kan man se den fullstendige listen til Stanford University.

Powered by Labrador CMS