Prorektor ved Norges Idrettshøgskole, Lars Tore Ronglan. Foto: NIH/Andreas B. Johansen

Idrettshøgskolen takket nei til fusjon med UiO

Universitetet i Oslo har vært positive til en fusjon med Norges idrettshøgskole. Men i februar takket Idrettshøgskoles styre nei. I stedet ønsker de tettere samarbeid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På styremøtet 16. februar valgte styret ved Norges idrettshøgskole (NIH) å ikke gå for fusjon med Universitetet i Oslo (UiO).

Det var et av forslagene som arbeidsgrupper ved de to institusjonene har diskutert siden i fjor. Et annet forslag var tettere administrativt og faglig samarbeid, som styret ved NIH har gått for. 

— På nåværende tidspunkt anbefaler ikke styret at vi går videre i retningen av en sammenslåing med Universitetet i Oslo. Vi vil være en selvstendig institusjon, men likevel ha en mer omfattende samarbeidsavtale med UiO, sier prorektor ved Idrettshøgskolen, Lars Tore Ronglan. Han er også eneste rektorkandidat til rektorvalget som starter ved høgskolen om kort tid. 

Kunne blitt eget fakultet

Han sier de var åpne for alle løsninger, men at universitetet er informert om at styret ikke vil ha NIH inn under UiO.

Gode, faglige synergier kan vi få til på en bedre måte enn i dag, men vi trenger ikke å slå oss sammen for å få til det.

Lars Tore Ronglan

Idrettshøgskolen holder en veldig høy faglig kvalitet, og vi tror at det kunne gitt både UiO og NIH gode gevinster på mange områder.

Ole Petter Ottersen

— Vi hatt en stor prosess hos oss, med en ganske stor grad av involvering. Det var ikke åpenbart at det ville ende på denne måten, for begge løsningene er gode. Vi har hatt veldig gode samtaler, og UiO har vist stor forståelse for vår situasjon. Vi er positive til at vi har blitt mer kjent med hverandre og ser at dette kan utvide samarbeidet mellom institusjonene våre, uten at vi behøver å fusjonere, sier Ronglan videre om prosessen.

Konkret gikk et av forslagene ut på at idrettshøgskolen skulle bli en egen enhet under UiO, som et eget fakultet.

Ronglan mener det ikke er nødvendig for at fagmiljøene ved de to institusjonene skal kunne dra nytte av hverandre.

— Gode, faglige synergier kan vi få til på en bedre måte enn i dag, men vi trenger ikke å slå oss sammen for å få til det, mener han. 

Enig med styret

— Var det frykt for at NIH skulle bli slukt av den store institusjonen UiO som gjorde at dere ikke gikk for fusjon?

— Vi var trygge på at vi ville få stor grad av autonomi. Fakultetene på universitetet er autonome på mange områder, så vi ville nok ikke blitt slukt. I praksis kunne vi ha fortsatt veldig likt som i dag, sier han, men fortsetter:

— Men, det er klart at når man er en del av et universitet, så vet man ikke hva som skjer framover. Ledelsen ved universitetet gjør beslutninger som selvfølgelig berører enhetene. Det ligger i sakens natur at man mister en grad av autonomi når man ikke lenger er en egen institusjon, sier Ronglan.

Personlig var han enig i styrets avgjørelse.

— Jeg er enig i styrets beslutning om utvidet samarbeidsavtale i stedet for sammenslåing, slår han fast.

UiO var positive til fusjon

På UiOs styremøte tirsdag ble det orientert om at Idrettshøgskolen hadde takket nei til å bli en del av Universitetet i Oslo.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

I en orienteringssak til styret skriver universitetsdirektør Gunn Elin Aa. Bjørneboe at de også ønsker et tettere samarbeid med Idrettshøgskolen.

I styrepapirene heter det blant annet at: «Oppsummert viser kartleggingene at det er et større potensiale for samarbeid mellom UiO og NIH innen både utdanning og forskning. Institusjonene har komplementære styrker og vil kunne tjene på å utvide samarbeidet». 

Rektor Ole Petter Ottersen (bildet over) bekrefter overfor Khrono etter tirsdagens styremøte at UiO har sett veldig positivt på fusjonssamtalene med Idrettshøgskolen. 

— Styret ved Universitetet i Oslo ble i dag informert om at Norges idrettshøgskole ikke ønsker en fusjon med UiO på dette tidspunktet, men at vi skal gå videre med tett samarbeid både administrativt og faglig, sier Ottersen. 

— Vi har vært positive til denne diskusjonen om fusjon. Hovedgrunnen er at Idrettshøgskolen holder en veldig høy faglig kvalitet, og vi tror at det kunne gitt både UiO og NIH gode gevinster på mange områder, sier Ottersen. 

— Men det er Idrettshøgskolen som må fatte denne beslutningen og vi aksepterer selvsagt den, sier rektor Ottersen som legger til at UiO og Idrettshøgskolen vil fortsette et nært samarbeid. 

EU-søknader og doktorgrader

Rektor ved Idrettshøgskolen, Kari Bø, som for tiden befinner seg i USA, bekrefter også dette i en epost til Khrono tirsdag kveld. 

(Foto: NIH)

— Idrettshøgskolen og Universitetet i Oslo og UiO ønsker tettere samarbeid og mener det er mye å hente på det. Vi har en samarbeidsavtale fra 2008 som ikke har vært særlig virksom. Våre to institusjoner komplementerer hverandre når det gjelder mange fagområder både innen naturvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora. UiO har med basalfag og NIH mer anvendt forskning innen hele bredden av idrettsvitenskap, et område som ikke finnes på UiO. Vi er også svært symmetriske når det gjelder prestasjon og kvalitet på utdanning og forskning, skriver Bø.

Hun mener at det er mye å hente på nettopp tettere fagsynergier inn mot basalfagene og at en stor og veldrevet institusjon som UiO har mye å tilby innen administrative funksjoner.

— Viktige områder for NIH er å forsterke administrativ støtte til for eksempel EU søknader og flere tilbud innen doktorgradsutdanningen. Vi tror også at begge institusjoner vil kunne lage bedre søknader sammen innen områder som omfatter hele bredden av fysisk aktivitet, mener hun.

Ingen fusjonsplaner

Men hun avviser at samarbeidet er en begynnelse på en fusjon mellom de to institusjonene.

— Nei, Ole Petter Ottersen og jeg ble bedt om å gå en runde til med samtaler om  videre samarbeid mellom de to institusjonene. Dette har vi gjort og fått mye ut av det med svært gode og konstruktive møter, men de respektive styrene har ikke ønsket å gå videre i fusjonsdiskusjoner. Vi har gjensidig stor respekt for hverandre og gleder oss til tettere samarbeid uten å fusjonere, skriver rektor Kari Bø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS