Debatt kan være bra, men det er også en fare for at debatten ikke blir konstruktiv, at den kan bli personlig og emosjonell. Når den dreier fra sak til person, så er det en prøvelse, mener rektor Hallgeir Gammelsæter.

Annus horribilis for rektoren i Molde

Rektor Hallgeir Gammelsæter ved Høgskolen i Molde medgir at struktursaken har gitt ham et tøft år på jobben.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det har vært mer konflikt og splittelse på høgskolen nå enn tidligere år. Vi sto mer samla før. I struktursaken startet vi med å ville stå alene, og deretter jobbet vi for allianse. Da alliansen ikke lot seg gjennomføre, ble det tøffere å stå på autonomilinja, sier Hallgeir Gammelsæter til Panorama.

Truet med å gå av

Konflikten ved Høgskolen i Molde toppet seg rundt styremøtet i slutten av november. Da truet rektoren og styrlederen, styret med å gå av dersom det ble flertall i styret for å søke fusjon med NTNU. Gammelsæter foreslo over bordet å gå for fusjon med Høgskulen i Volda. Sistnevnte forslag fikk kun rektorens egen stemme. NTNU-forslaget fikk én stemme og et «kompromiss» med å ta en pause i fusjonsdebatten på seks måneder fikk styrets flertall. 

Les også: Rektor truet med å gå av 

Professor Kai A. Olsen i Molde skrev i Panorama at de ansatte ikke lenger hadde tillit til rektoren. Og han utdypet overfor Khrono: 

Jeg har kanskje ikke vært tydelig nok på hva jeg mener. Noen ga uttrykk for det, så det vil jeg ta selvkritikk på. Men det er ikke slik at jeg har forsøkt å være uklar.

Hallgeir Gammelsæter

— Hallgeir Gammelsæter er ikke den som kan føre høgskolen videre i den situasjonen som er oppstått nå. I dag foreslo han for styret å fusjonere med Høgskulen i Volda. Han fikk 10 stemmer imot seg, sa Olsen. 

Les også: Molde kan ende med alenegang uten strategi

Positivt med debatt

Men ifølge et intervju i Panorama tror imidlertid ikke Gammelsæter at uenighet bare er et onde.

— Det positive med debatten, er at vi lærer noe om oss sjøl. Vi blir konfrontert med hva vi er og hva vi ønsker å være. Hva er identiteten vår? Hva har vi fått til? Skal vi bli noe annet enn det vi er? Men det er også en fare for at debatten ikke blir konstruktiv, at den kan bli personlig og emosjonell. Når den dreier fra sak til person, så er det en prøvelse. Jeg tror og håper at vi kommer styrket ut av struktursaken. Vi står sammen om å ha gode fagmiljø, og om å skape miljøene, sier Gammelsæter.

Må kjempe for hverandre

Han sier han er glad for at høgskolen klart har landet på at den ikke skal splittes opp. Dette «limet» mener han er viktig for både høgskolens ansatte og lokalsamfunnet.

— Det gjør at vi kan lene oss på hverandre og lære av hverandre. Det handler ikke bare om faglig fellesskap, men om at vi også er et institusjonelt fellesskap. Dette fellesskapet har betydning for byen og regionen. Vi må kjempe for hverandre, ikke mot hverandre, sier Gammelsæter.

Prorektorer forsvant

For uroen rundt ledelsen ved Høgskolen i Molde fortsatte. Tidligere i høst varslet sittende prorektor ved Høgskolen i Molde, Solfrid Vatne, at hun trakk seg fra jobben fordi hun mente at høgskolestyret var handlingslammet i spørsmålet om fusjon eller ikke fusjon, og eventuelt hvem Molde skal gå inn for å fusjonere med.

I slutten av november trakk førstelektor Ragnhild Michaelsen, som var nominert som prorektor etter Vatne, sitt kandidatur fordi hun ikke støtter måten rektor Hallgeir Gammelsæter leder arbeidet med struktursaken på.

Men 20.desember fikk rektoren en ny prorektor: Heidi Hogset, skriver Panorama.

Les også: Mer uro rundt ledelsen i Molde

Viktig å tenke på det som er bra

Molderektoren syns det er viktig å holde fast ved det som er bra på høgskolen, som at den er effektiv, ledende på digital undervisning, god på publisering – han nevner særlig fin vekst på helsefag og vernepleie, og så er det selvsagt logistikken, som stikker seg ut nasjonalt med studieprogrammer fra bachelor til doktorgrad.

— Høgskolen i dag er et resultat av strategiske valg som ble tatt tilbake på 90-tallet. Studietilbudet ble spisset. Det er staben her som har utviklet høgskoleproduktene våre, og som har eierskap til dem. Om vi gir opp friheten, så kan vi miste kontroll over hva som skal utvikles. Da forsvinner også det som er unikt ved oss, og det som er identiteten vår, sier Gammelsæter.

Styret evaluerte seg selv

Før jul – bak lukkede dører – evaluerte høgskolestyret sitt eget arbeid. Gammelsæter sier at evalueringen var konstruktiv.

— Vi var enige om at vi skal stå sammen og jobbe konstruktivt videre med struktursaken. Det er jo en vanskelig sak for styret, og styret har merket, og reflekterer, splittelsen i organisasjonen. Jeg har kanskje ikke vært tydelig nok på hva jeg mener. Noen ga uttrykk for det, så det vil jeg ta selvkritikk på. Men det er ikke slik at jeg har forsøkt å være uklar. Jeg har ikke vært skråsikker på hva som er det riktige valget for oss i struktursaken, jeg heller, sier Gammelsæter.

Høgskolen i Molde fikk også en rapport fra NIFU, som han også mente ikke var klar i konklusjonene om hva som burde gjøres i fusjonssaken.

Les også: Finner ingen god løsning for Molde

Molde er en liten by

Flere aktører i molderegionens næringsliv og politiske miljø har også meldt seg på i debatten om struktur. Gammelsæter tror det skyldes at Molde er en relativt liten by.

– Jeg tror ikke man ville fått den samme offentlige debatten i Trondheim, Oslo eller Bergen. Der ville nok omgivelsene i større grad ha trukket på skuldrene. Høgskolen har gått fra å være temmelig anonym til å sprelle og sprike i mediene. Spørsmålet er om omgivelsene tåler en sånn rebell, om de aksepterer identiteten som høgskolen eksponerer i denne saken. Jeg tror det må være høyt under taket i en by som vil være mer urban. Høgskolen har i så måte en del til felles med andre liberale institusjoner i byen, som f.eks. Moldejazz og teatret, sier Gammelsæter.

— Det er en påkjenning, sier Gammelsæter, å stå i stormen. Både for han selv og høgskolestyret.

Departementet ikke for splittelse

Også Kunnskapsdepartementet merker seg det som skjer i Molde. I et større intervju med Khrono rett før jul, sa stassekretær Bjørn Haugstad: 

— Styret ved Høgskolen i Molde har et stort press på seg og mange er ganske bekymret for en eventuell alenegang der. Og Haugstad tror at det kan være klokt at de tar en seks måneders fusjonsdebattpause i Molde.

— Men da må de komme ut i en annen situasjon i mai neste år, enn de var i i november i år, sier statssekretæren. 

— Noen mener at det beste er å splitte opp Høgskolen i Molde: slik at logistikk går til NHH og sykepleierne til Ålesund eller noe sånt? 

—  Forslaget om å splitte opp Høgskolen i Molde kommer ikke fra departementet, med mindre de ber om det selv. Min antagelse er at Høgskolen i Molde skal være samlet og bevares som en del av noe annet, sier Haugstad.

Struktursaken stjeler fokus

Tilbake i Molde skuer rektor Gammelsæter tilbake på tiden som har gått. Han har fortsatt to og et halvt år igjen av sin andre rektorperiode.  

(Her er Gammelsæter fotografert sammen med rektor i Volda, Johann Roppen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Vi skulle gjerne ha brukt mer tid til å bygge høgskolen. Struktursaken tar fokuset bort fra andre prosesser. Men selv om saken har vært krevende – litt for altoppslukende, så sover jeg godt om natta, sier Gammelsæter, som feirer jul med barn og barnebarn hjemme i Kringstadbukta.

Lynavleder i romjula

I romjula har han forberedt forelesninger han skal gi i januar.

– Det er fint å jobbe med fag. Det er en god lynavleder, smiler han ifølge Panorama.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS