Hvor mye fusjonsmotstand snakker vi egentlig om? Mitt svar lyder: ikke all verden, skriver rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Kathrine Skretting.

Skepsis mot fusjon i Innlandet

Tidligere rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Bente Ohnstad, møter kritikk etter at hun offentlig er kritisk til fusjon mellom høgskolene i Hedmark og Lillehammer. Rektor, Kathrine Skretting, tar det hele med ro.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolene i Lillehammer og Hedmark er i fusjonssamtaler. Planen er å slå seg sammen fra 1.januar 2017, og på sikt bli et universitet. Både på facebook og i avisene Østlendingen og Gudbrandsdølen Dagningen (GD) har tidligere rektor gått ut og stilt seg skeptisk til fusjonsprosessen.

Bente Ohnstad var rektor ved Høgskolen i Lillehammer (HiL) da Prosjekt Innlandsuniversitetet (PIU) havarerte i 2012. 

Ohnstad skeptisk

— Med erfaringen min fra PIU er det kanskje ikke så rart jeg er skeptisk, men faktum er at jeg var optimistisk med tanke på innlandsuniversitetet da jeg begynte som rektor ved HiL i 2007. Etter hvert ble det vanskelig, og jeg mistet troen, sier hun til Østlendingen. 

I fjor fikk begge høgskolene nye rektorer og fusjonssamtalene ble tatt opp igjen, denne gangen med to aktører og ikke tre, etter at Høgskolen i Gjøvik var blitt en del av NTNU

Kanskje er Oppland redd for å bli slukt av Hedmark. Det kan være noe der.

Kathrine Skretting

De nåværende rektorene ved Hedmark og Lillehammer, Anna L. Ottosen og Kathrine Skretting, fikk i begynnelsen av juni i år begge styrene sine med seg i et mål om fusjon fra 1.januar 2017 og på sikt kan Østlandsuniversitetet se dagens lys. 

— Fusjon er svaret på alt for tiden. Jo større jo bedre, synes tankegangen å være. Er det slik? 
Både nåværende og tidligere rektor må ta til etterretning at tidene endrer seg, UH-landskapet endrer seg, folk endrer seg og behovet for kunnskap endrer seg. Ingenting er statisk. Men man må også ta innover seg at grunnen til at man har satt i gang en storstilt fusjonsprosess i høyere utdanning, er at det er for mange små fagmiljøer. HiL er i dag ikke en del av dette problemet, skriver «Gammelrektoren» i Lillehammer, Bente Ohnstad, på sin facebookside (skjermdump under).

— Gjennom fusjoner ønsker man å få til større konsentrasjon av fagmiljøene, få tydeligere profiler og bedre kvalitet. Mitt spørsmål er hvordan HiL - som i dag er samlet på ett campus - får en tydeligere profil, større konsentrasjon av fagmiljøer og bedre kvalitet i en fusjonert enhet som er spredt på flere campi over store geografiske områder. Inntil jeg vet svaret på det, er jeg skeptisk, skriver Ohnstad. 

 Til Østlendingen sier Ohnstad at det virker som om den nåværende ledelsen ved de to høgskolene skyver problemene foran seg ved ikke å ta stilling til hvordan strukturen skal være, og hvor administrasjonen for den sammenslåtte høgskolen skal ligge. 

— Må man bli større for å bli universitet? Kanskje begge høgskolene klarer seg like godt alene? spør Ohnstad, som ser det som en fordel at HiL er konsentrert på ett campus. Hun mener Hedmarks modell med mange studiesteder er vanskelig nok for Hedmark selv. 

Skretting: Ohnstad tar feil

Lillehammerrektor Kathrine Skretting skriver i et innlegg i Østlendingen at det ikke er stor fusjonsmotsand i Oppland. 

«…hvor mye fusjonsmotstand snakker vi egentlig om? Mitt svar lyder: ikke all verden. Samtlige styrevedtak om fusjonssaken på Hil siden høsten 2015 er fattet enstemmig», skriver hun i Østlendingen.

Skretting mener også at hennes forgjenger i rektorstolen, Bente Ohnstad, tar feil. 

— Jeg tror Ohnstad overvurderer HiLs styrke i fusjonslandskapet. Jeg mener også at hun legger for stor vekt på tidligere regionale stridigheter, ikke bare i universitets- og høgskolesektoren regionalt, men også mellom fylkene som sådan, sier hun til Khrono. 

— Hva synes du om at den tidligere rektoren viser så tydelig skepsis mot fusjon? 

— Vi er en demokratisk organisasjon og folk må få lov til å gå ut og mene akkurat hva de vil, sier Skretting. 

— Inntrykket sett utenifra er at skepsisen mot fusjon er større i Oppland enn Hedmark, hva kan grunnen være til det? 

— Kanskje er Oppland redd for å bli slukt av Hedmark. Det kan være noe der, sier Skretting. 

Utidig av eks-rektor

Erik Ringnes i Hedmark Venstre, mener ifølge Østlendingen at det er utidig av den tidligere rektoren å blande seg inn i fusjonsarbeidet som nå foregår. Han ber også politikere om å holde seg unna. Hedmark Venstre er ikke på linje med Oppland Venstre. 

— Vi politikere bør holde oss unna og la høgskolene få gjøre jobben sin. Det gjelder også Oppland Venstre, sier Erik Ringnes, fylkestingsrepresentant og tidligere Hedmark Venstre-leder. Ringnes gir full støtte til en fusjon mellom Hedmark og Lillehammer-høgskolene, og han mener sjansen er historisk god nå som det kun er to parter som forhandler.  

Oppgitt fylkesråd

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp), som også er styreleder i universitetsfondet i Hedmark (KUF-fondet) er også oppgitt over tidligere rektor Ohnstad. 

—  Jeg blir ganske oppgitt når gamle aktører fra Prosjekt Innlandsuniversitetet kommer på banen med sin skepsis. Skal fusjonen, som vi alle ønsker, lykkes, må det skje på høgskolenes premisser. Jeg mistenker at mange av skeptikerne ikke ønsker noe universitet i Innlandet. Da må de heller si det, uttaler Gjestvang. 

Ottosen ikke overrasket

Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Anna Linnea Ottosen, (bildet over) er ikke overrasket over skepsis til fusjon og bemerker at det er  en del viktige, prinsipielle spørsmål som må avklares før et fusjonsvedtak. Eksempler på det er plassering av rektorat og administrasjon. 

Når deg gjelder detaljene rundt organiseringen på fakultet- og instituttnivå, som blant annet omhandler hvilke fagområder og fagtilbud ved dagens høgskoler som hører sammen, så er det noe som krever grundige prosesser, og som ifølge Ottosen ikke behøver å være helt avklart før en fusjon vedtas. 

— Det har vært tilsvarende prosesser flere steder i Norge, og dette kan vi støtte oss på i det videre arbeidet, sier Ottosen til Østlendingen. Hun bekrefter at fusjonsforhandlingene er godt i gang, og at hun er optimist. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS