Studenter og faddere under åpningssermoniet av studiestart på St. Hanshaguen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Disse får glede av 430 nye studieplasser

75 prosent av de nye studieplassene havner på Sør- og vestlandet. Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo får henholdsvis 20 og 25 nye plasser innen ikt og helse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se fordelingen nederst i saken)

Sør- og Vestlandet er hardest rammet av nedturen i oljebransjen. Disse regionene får derfor hovedvekten av de nye studieplassene ved universiteter og høyskoler, forklarer kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

— Vi ser at det er flere arbeidsledige på Sør- og Vestlandet, og mange vil ha behov for mer utdanning for å få ny jobb. Det er nødvendig med kompetanseutvikling for å bidra til et konkurransedyktig næringsliv og en effektiv offentlig sektor, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Sikret av KrF og Venstre

Regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre har ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett for 2016 satt av midler til 430 nye studieplasser ved universiteter og høyskoler.

— Nedturen i oljebransjen har gjort at den omstillingen vi må gjennom, må starte nå. Satsing på forskning og kunnskap er en forutsetning for en vellykket omstilling, sier Røe Isaksen.

Hovedvekten av de nye studieplassene er rettet mot Sør- og Vestlandet. I tillegg prioriterer regjeringen studieplasser innenfor informasjonsteknologi og helse, blant annet 65 studieplasser i ikt-sikkerhet for å følge opp behov på dette området.

— Dette er helt i tråd med Stortingets vedtak. De ga oss penger og ba oss om å prioritere sør-vestlandet, og det har vi gjort, sier Isaksen til Khrono.

— Så dette er en prioritering du er fornøyd med?

— Ja, det er gode grunner til å øke antallet studieplasser i den delen av landet, med tanke på arbeidsmarkedssituasjonen der, sier kunnskapsministeren.

Flere andre tiltak

Når studieplassene er fullt utbygget med alle kull i løpet av 2021, vil det totalt utgjøre 1750 studieplasser. De nye studieplassene kommer i tillegg til flere andre tiltak som lå inne i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2016. Regjeringen foreslo blant annet midler til studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU), vitenskapelig utstyr og til regionale forskningsfond, trekker departementet fram i sin pressemelding.

— Samlet sett gir revidert nasjonalbudsjett en tydelig satsing for arbeid, aktivitet og omstilling på kunnskapsfeltet, sier Røe Isaksen.

Fornøyd i Venstre

— Med over 400 nye studieplasser, hvorav såpass mange øremerkes til Vest- og Sørlandet, vil mange flere få mulighet til å ta en utdannelse som gir dem nye muligheter, sa Iselin Nybø, i følge venstre.no da budsjettforliket var en realitet.

Nybø la til:

— Dette er spesielt viktig med den arbeidsledigheten vi ser i dag. Svært mange høyt kompetente mennesker har mistet eller står i fare for å miste jobben, men det er ofte ikke så mye som skal til for at disse skal kunne kvalifisere seg for et nytt yrke. Da kommer disse nye studieplassene svært godt med, sier Venstres kunnskapspolitiske talsperson Iselin Nybø.

Tabellen under viser fordeling av studieplassene til den enkelte institusjon:

 

Studieplasser

Lærestedsnavn

Sør-  og Vestlandet

 IKT-sikkerhet

IKT/helse

Lærer

SUM

Høgskolen i Bergen

20

 

10

 

30

Universitetet i Stavanger

45

 

20

 

65

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

10

35

  

45

Universitetet i Bergen

35

30

  

65

Universitetet i Agder

45

 

10

 

55

Høgskulen i Sogn og Fjordane

10

   

10

Høgskolen i Molde

5

   

5

Høgskulen i Volda

5

   

5

Høgskolen Stord/Haugesund

25

   

25

Universitetet i Oslo

  

25

 

25

Høgskolen i Oslo og Akershus

  

20

 

20

Høgskolen i Østfold

  

10

 

10

Høgskolen i Sørøst-Norge

  

20

 

20

VID vitenskapelige høgskole

  

10

 

10

Høgskolen Diakonova

  

5

 

5

Lovisenberg Diakonale Høgskole

  

5

 

5

NLA Høgskolen

   

30

30

Samlet antall studieplasser

200

65

135

30

430

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS