1.februar fikk allinasehøgskolene i Molde, Volda og Lillehammer endelig nei fra statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

Isaksen sier nei til allianse

Høgskolen i Molde vil fortsette alene, Lillhammer ser til Hedmark, mens Høgskulen i Volda er i tenkeboksen etter at kunnskapsministeren knuste drømmen deres om en allianse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert kommentarer fra rektor Johann Roppen i Volda og rektor Kathrine Skretting i Lillehammer).

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vender tommelen ned for den foreslåtte høgskolealliansen mellom høgskolene i Volda, Molde og Lillehammer, skriver nettavisen Panorama.

Alliansen vil ikke i tilstrekkelig grad bedre høgskolenes forutsetninger for å foreta nødvendige prioriteringer for å heve kvaliteten på utdanning og forskning, samt for å utvikle fagmiljøene til å spille en enda viktigere rolle i regionene og å møte utfordringer og muligheter som følge av nasjonal og internasjonal utvikling, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i et brev til de tre høgskolene.

Se også: Hele brevet fra KD

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Gammelsæter: Ikke uventet

På spørsmål om han er skuffet over svaret, svarer Molde-rektor Hallgeir Gammelsæter (bildet over) slik:

Da regner vi med at vi får fortsette som selvstendig
institusjon.

Hallgeir Gammelsæter

Isaksen burde følge den gamle regelen om ikke å fikse det som faktisk fungerer.

Johann Roppen

Vi har fortsatt samtaler med Høgskolen i Hedmark.

Kathrine Skretting

— Det hadde vært fint å få støtte til å prøve et alliansesamarbeid, men det er ikke veldig uventet at departementet er negative til en allianse. Da regner vi med at vi får fortsette som selvstendig institusjon, og vi skal fortsatt søke samarbeid med andre. Vi er fremdeles åpne for en allianse, men spørsmålet er hva Volda og Lillehammer vil gjøre, sier han til Panorama.

Roppen: Volda i tenkeboksen

Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda skriver på Høgskulen i Voldas hjemmeside at han er overrasket over at departementet ikke har sett potensialet i et frivillig samarbeid mellom tre gode høgskoler. 

Departementet skriver i brevet at alliansemodellen ikke vil løse Voldas utfordringer knyttet til skjerpede krav til lærerutdanningen, og mener at lærerutdanningene vil være tjent med et forpliktende samarbeid mellom institusjoner på Vestlandet.

I en epost til Khrono sier Roppen (bildet under) at hva som blir Voldas veg videre i struktruarbeidet er i dag usikkert.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Vi har hatt gode samtaler og lært mye av arbeidet sammen med Høgskolen i Molde og Høgskolen i Lillehammer, men vi ser jo at departementet ønsker seg større enheter og særlig større lærarutdanninger, skriver han. 

Roppen mener at det kan virke som om statsråd Isaksen ønsker å bruke akkreditering av lærerutdanning som verktøy i fusjonsprosjektet sitt. 

Små bedre enn store

— Små utdanninger skal ikke få fortsette, fordi han tror at større enheter er best. Men i dag er resultatene fra Studiebarometeret lagt fram, og her ser vi at lærerutdanningene ved mange mindre institusjoner har gode resultater sammenlignet med de største utdanningene, sier han.

Roppen viser til at studentene ved Høgskulen i Sogn og Fjordane er strålende fornøyde med sin utdanning. I Volda har de to lærerutdanningene som er med i undersøkelsen skåret bedre enn nesten alle lærerutdanninger ved høgskolene i Bergen og Oslo/Akershus. 

— Isaksen burde følge den gamle regelen om ikke å fikse det som faktisk fungerer, sier Johann Roppen.

10.februar har han kalt inn alle tilsatte ved Høgskulen i Volda til allmøte for å drøfte situasjonen. Første ordinære styremøte i Volda er 10.mars.

(Foto: Maja Lindseth)

Skretting: Tenker mest på Hedmark nå

Rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Kathrine Skretting, sier i en kommentar til Khrono at det lå litt i kortene at dette skulle bli konklusjonen i brevet fra Isaksen. 

— Og hva gjør du nå? 

— Jeg skal tenke meg litt om. Høgskolen i Lillehammer har styremøte 17.februar og da må vi stake ut en ny kurs, sier Skretting. 

Det er ingen hemmelighet at Høgskolen i Lillehammer snakker godt med Høgskolen i Hedmark om en mulig fusjon de to imellom. 

— Vi har fortsatt samtaler med Høgskolen i Hedmark. Jeg tror  også vi må lage oss en universitetsstrategi på sikt, sier Skretting, som mener at Høgskolen i Lillehammer blir for liten til å klare seg selv framover slik som universitets- og høgskolelandskapet nå ser ut. 

Vil ikke ha regionale institusjoner

I brevet går det fram fra statsråd Isaksen til de tre høgskolene kommer det fram at departementet mener at det ikke er nødvendig med små, autonome institusjoner for å ivareta rollen som regional kompetanseutvikler.

Departementet viser til Alta campus ved Universitetet i Tromsø (UiT) som et eksempel på at fagtilbudet har hatt en positiv utvikling etter fusjoner der, og viser også til at nye NTNU vil satse på samarbeid med regionale aktører.

Styret ved  høgskolen i Molde har tidligere besluttet at alternativet til en allianse er at høgskolen fortsatt skal være selvstendig.

Tar ikke fly til Bergen

Etter det Khrono kjenner til er det ingen av de tre rektorene som kaster seg på første fly til Bergen for å være med på felles fusjonsstyreseminar mellom høgskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane.

I morgen onsdag, skal de drøfte om de formelt skal gå i fusjonsforhandlinger om en større profesjonshøgskole på Vestlandet som på sikt kan komme til å bli universitet. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS