NTNU vil ikke gi støtte til papirbasert studentavis

Studentene i Trondheim hevder NTNU legger ned studentavisen Under Dusken. NTNU-ledelsen svarer at de bare krever at studentmediet blir digitale.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— At det er NTNU som skulle rive ned 100 år med tradisjon, kultur og studentkamp, det hadde jeg aldri trodd. De viser helt tydelig her at studentkultur ikke er viktig for universitetet, sier styreleder i Studentmediene som utgir Under Dusken, Vilde Coward (bildet under), til Universitetsavisa.

Prorektor Berit Kjelstad på NTNU sier til Universitetsavisa på sin side:

— Nøkkelordet er digitalisering når NTNU-ledelsen tenker formidling i allmenhet, sier prorektoren for utdanning, når hun skal begrunne avslaget til å gi økonomisk støtte til Dusken på papir, og legger til:

— Det gjelder utdanning og kommunikasjon generelt. Framtida er digital.

Trøbbelet startet i juni

I juni varslet Samskipnaden i Trondheim (SiT) at de ønsket å gå ut av sitt delte eierforholdet av det som heter Studentmediene i Trondheim AS, som blant annet utgir studentavisen Under Dusken.

Eierskapet har samskipnaden delt med Studentersamfundet i Trondheim.

Begrunnelsen for at SiT ønsket seg ut var blant annet vanskelige samarbeidsforhold.

Jobbet for å finne nye eiere

Styret i Studentmediene har siden det jobbet på spreng for å se etter nye eiere, der det blant annet har vært samtaler med NTNU om eierforhold og økonomisk bidrag. Onsdag fikk ledelsen i selskapet beskjed om at NTNU kun ønsker å bidra med lokaler, og ikke ønsker å være med å eie selskapet i fremtiden.

— Det er synd at NTNU ikke ser verdien i å ha et samlet studentmediehus, spesielt nå som de fusjonerer med høyskoler over tre byer. Hvem skal da samle studentstemmen, spør styreleder i selskapet, Vilde Coward, i en pressemelding fra selskapet.

Kan bli nedlagt før jul

Coward poengterer at det er med stor skuffelse  selskapet nå må se seg om etter andre eiere for å redde selskapet fra nedleggelse før jul, som SiT bidrar til dersom de går ut av eierforholdet.

— De  fusjonerer og fisjonerer med samskipnadene i Gjøvik og Ålesund, og ser fortsatt ikke verdien i å bidra til studentmediene i Trondheim da de ønsker å nedlegge selskapet før årsskiftet, trekker hun fram.

— Hvordan samskipnaden skal kunne rettferdiggjøre sine prosesser og prioriteringer, uten å ha en levedyktig og fri studentpresse, det forstår jeg ikke. Det er kun studentene som taper på dette, sier daglig leder i selskapet, Mikkel Bolstad Dæhli, i samme pressemelding.

Forlanger digitalisering

Studentavisen Under Dusken er en viktig del av Studentmediene og er den eldste nålevende studentavis i Skandinavia. I sin pressemelding poengterer Studentmediene at Under Dusken går inn hvis man ikke får ny finansiering av selskapet på plass. 

Tirsdag meldte NTNU at de krever at Under Dusken som papiravis går inn for at de skal yte økonomisk støtte til Studentmediene. 

— At det er NTNU som skulle rive ned 100 år med tradisjon, kultur og studentkamp, det hadde jeg aldri trodd. De viser helt tydelig her at studentkultur ikke er viktig for universitetet, sier Coward, i pressemeldingen.

Krever digitalisering

— Vår beslutning om ikke å gi økonomisk støtte til papirutgave av Under Dusken samsvarer med hvordan vi tenker omkring medier og kommunikasjon, sier prorektor Berit Kjeldstad (bildet under), til Universitetsavisa.

Studentmediene refser NTNU-ledelsen for å ikke ta studentkulturen på alvor, når de stiller som betingelse for videre støtte at papirversjonen av Under Dusken legges ned. Kjeldstad mener studentene tvert om burde vært mer frampå her.

— Om det er noen som burde være mer på hugget i forhold til hvor utviklingen går så er det studentene, mener prorektoren.

— Coward anfører at papirproduktet er det mediet som best når ut til den menige student. Er ikke dette noe man burde forvente at NTNU aktivt støtter?

— Det blir feil av meg å gå inn i en detaljdiskusjon her. Man må forholde seg til at papirproduktet ikke går rundt økonomisk, sier Kjeldstad.

— Dette hadde jeg aldri trodd

— At det er NTNU som skulle rive ned 100 år med tradisjon, kultur og studentkamp, det hadde jeg aldri trodd. De viser helt tydelig her at studentkultur ikke er viktig for universitetet, sier Coward, til Universitetsavisa.

— Har ikke NTNU rett til selv å avgjøre under hvilke forutsetninger man vil gi økonomisk støtte til Under Dusken?

— Selvsagt har de det. Men det vi bruker penger på, er trykking av Under Dusken. Om den legges ned som papirmedium, behøver vi ingen penger fra NTNU. Dusken bærer seg ikke lenger økonomisk, grunnet sviktende annonsemarked, slik er situasjonen.

— Hvor mye har dere bredt om?

— Vi har forespurt en eierstøtte på 400.000 kroner.

— Hvordan vil du karakterisere NTNU-ledelsens handlemåte i denne saken?

— Det er leit at NTNU, spesielt i og med den situasjonen man er oppe i, med fusjonsprosess og campussamling, nå velger en vei videre uten en egen studentstemme. Man har ellers vært flinke til å fremme hvor viktig det er å ta studentene med på råd. I tida som kommer er det av særlig betydning at den menige student blir hørt og får sine behov og ønsker tatt hensyn til. Dette vil det bli lettere for NTNU-ledere og andre å smyge seg forbi om Dusken ikke lenger fins som et synlig papirmedium, forklarer Coward.

Press fra SiT

— Hva skjer med Under Dusken nå?

— Dersom vi ikke finner ny eier, blir selskapet Studentmediene mest sannsynlig nedlagt fra årsskiftet av.

— Hvor stor tro har du på at dere lykkes med det?

— Det er vanskelig å si. Det kommer an på tidsperspektivet. Vi utsettes for et betydelig press fra SiT.

— Mediesituasjonen er i rask endring, og papiraviser er generelt utsatte. Hvor realistisk er det å forvente at Studentmediene skal være i stand til å fortsatt gi ut et papirprodukt?

— Under Dusken, som strengt tatt er et magasin og ikke en avis, kommer ut i papir annenhver uke gjennom semesteret. Det er papirutgaven som når desidert flest studenter. Vi vil prøve i det lengste å gi studentene dette tilbudet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS