Sigrid Mæhle Grimsrud mener det er utfordrende å vurdere hvilke tiltak som er viktigst. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Fordelte 16,4 millioner av studentenes penger

Medier for studentene dro i land en tredjedel, mens de mindre studentforeningene får mindre til rådighet. Studentidretten økte med en halv million.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag denne uken ble den delen av semesteravgiften til Oslo-studentene som går til foreninger, organisasjoner og lag fordelt. Det skjedde på Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT) sitt årlige tildelingsmøte.

Her fikk studentkulturen, studentdemokratiene og studentmediene midler til drift det neste året. Potten for 2016 er på 16,4 millioner kroner og ble fordelt uten dramatikk.

(Foto: Wanda Nathalie Norstrøm)

— Med unntak av én endring gikk innstillingen vår gjennom, sier leder av Velferdstinget, Sigrid Mæhle Grimsrud (bildet over). 

Skal man ansette flere psykologer eller tannleger må pengene tas fra noe annet og det er en vanskelig
avveining.

Sigrid Mæhle Grimsrud

Det er institusjonenes ansvar å tilrettelegge for student-
demokratienes arbeid, og det er ikke en del av studentenes
velferd.

Sigrid Mæhle Grimsrud

Endringen gikk ut på å flytte 75.000 fra Universitas til Radio Nova, og ble foreslått av Martin Uleberg. 

— Velferdstinget ville ikke at satsningen på Universitas skulle gå utover studentradioen, sier Grimsrud.

Kraftig økning

Universitas har de to siste årene fått økt budsjettet sitt med 525.000 fra 2,7 millioner i 2014 til 3,2 millioner i 2016, en økning på over 16 prosent.

— Hva er årsaken til denne økningen?

— Det er som med resten av mediebransjen - en reduksjon i annonsesalg og andre inntekter, sier Grimsrud.

Velferdstinget består av studenter fra de forskjellige utdanningsinstitusjonene, og er studentorganet under Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

I tillegg økte tildelingen til Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI) fra 320 000 kroner i fjor til 800 000 kroner i år. 

69 millioner i totalpotten

Semesteravgiften er på 550 kroner og noe alle studenter må betale hvert semester for å få lov til å melde seg opp til eksamen. Pengene skal gå til å bedre velferden for studenter.

Lederen for Velferdstinget forteller at spørsmålet om hva semesteravgiften gjennom SiO skal gå til er et utfordrende prioriteringsspørsmål:

— På ene siden står velferdstjenestene i SiO, som tannlege, psykologtjeneste og så videre, og på den andre siden står studentmediene, studentkulturen og studentdemokratiene.

Grimsrud forteller at de 16,4 millionene som ble delt ut i går er omlag 23 prosent av den totale potten på 69 millioner kroner, hvor resten går til SiO Helse og veiledning.

— Skal man ansette flere psykologer eller tannleger må pengene tas fra noe annet og det er en vanskelig avveining, sier hun.

De små sin andel blir svekket

Det er bare de store studentorganisasjonene som får penger direkte fra Velferdstinget, slik som eksempelvis Chateau Neuf, Oslostudentenes Idrettsklubb og Universitas.

De mindre studentforeningene søker gjennom Velferdstingets Kulturstyre som også ble tildelt semesteravgiftsmidler på mandagens møte.

Kulturstyrets tildeling ble redusert fra 2,75 millioner til 2,2 millioner, ifølge sakspapirene for å kompensere for en økende egenkapital.

Svein Tømmerdal, leder av Kulturstyret, mener reduksjonen er uheldig:

— Det var beklagelig at Velferdstinget valgte å nedprioritere studentkultur for å overholde en søknadsramme som ikke ble begrunnet. Kulturstyret vil ikke kunne gjøre nye satsinger i 2016, men regner med å holde nivået jevnt med 2015, sier han.

Demokratiene fases ut

På forsommeren vedtok Velferdstinget å ikke lenger gi støtte til studentdemokratiene ved de 26 utdanningsinstitusjonene tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

— Det er utdanningsinstitusjonenes ansvar å tilrettelegge for studentdemokratienes arbeid, og det er ikke en del av studentvelferden, sier VT-leder Grimsrud.

Det ble da bestemt en overgangsordning for 2016 for å gi demokratiene tid til å få ting på stell med sine respektive institusjoner, og Grimsrud presiserer at de vil hjelpe til med dette.

— Mange av høgskolene er private og dermed ikke lovpålagt den samme støtten som de offentlige, men vi forventer at de på lik linje med offentlige institusjoner støtter opp om den studentpolitiske aktiviteten ved skolen, avslutter Sigrid Mæhle Grimsrud.

Studentparlamentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo søkte på tross av overgangsordningen ikke om midler for neste år. Dette førte til at det var 870.000 kroner å fordele til andre tiltak i årets tildeling. 

Samtidig økte driftstilskuddet til Velferdstinget selv med rundt 1,5 millioner, fra 1 150 000 til 2 650 000 kroner. Denne økningen begrunner de i sine sakspapirer blant annet med at studentdemokratiene skal fases ut av tildelingsordningen, som igjen fører til at Velferdstinget ikke lenger vil få tilskudd fra de ulike studentdemokratiene. Samtidig har de ikke fått mindre driftsutgifter, og økningen sees på som en kompensasjon for dette. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS