Spente på penger til fusjoner, finansregler og studiestøtte

Det er blant universitet- og høgskoler knyttet størst spenning til presentasjonen av finansieringsordning og eventuelle bevilgninger til fusjoner når statsbudsjettet presenteres i dag klokken 10.00. Studentene krever større støtte og flere boliger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Khrono kommer med flere saker om statsbudsjettet i løpet av dagen)

Da statsbudsjettet for 2015 ble presentert ble Torbjørn Røe Isaksen møtt av at hav sinte studenter i Gaustadbekkdalen i Oslo. De protesterte mot regjeringens forslag om skolepenger for utenlandske studenter. Ett forslag studenten fikk presset vekk.

I år krever studentene to ting: 1,5 G i studiestøtte i 11 måneder i året, samt bygging av 3000 boliger årlig.

Les også: Nye studieplasser, mer til fusjonsarbeid, flere studentboliger, bedre finansiering

Gamle vs nye

I år er det uten tvil finansieringen av sektorene og en varslet gjennomgang av denne, med eventuelle nye tiltak, som det er varslet størst interesse for blant universiteter og høgskoler.

I denne saken står de gamle store universitetene opp mot de nye universitetene og høgskolene.

Les også:

Saksgangen

Det startet med at Isaksen la ned et finansutvalg den rødgrønne regjeringen hadde opprettet. Så etablerte han sin egen ekspertgruppe på finansiering. de la fram sin innstilling i januar 2015. Deretter ble denne inkorperert i Stortingsmelding oms truktur som ble lansert rett før påske.

De nye universitetene og største høgskolene var skuffet over ekspertgruppens innstilling, og like skuffet da stukturmeldingen kom.

I juni fikk de imidlertid med seg flertallet på Stortinget som krevde en gjennomgang og forklaring av hvordan basis fordeles blant universiteter og høgskoler.

Og den gjennomgangen er varslet i årets budsjett.

Lekkasjene på budsjettet

Her er noen av lekkasjene som handler om universitets- og høgskolesektoren (kilde: NRK)

  • Regjeringen har lansert en «ungdomspakke» 250 millioner til tiltak for å bekjempe ledighet blant unge voksne. Som en del av denne pakken er det lansert at regjeringen vil opprette 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning.
  • Regjeringen vil videreutdanne minst 25.000 lærere innen 2020. Dette vil koste over en milliard kroner hvert år, seks milliarder hele perioden fram til 2020. Det er ventet penger i statsbudsjettet.
  • ​I valgkampen fikk regjeringen kritikk for å gjøre for lite for sent i kampen mot arbeidsledighet. Erna Solberg svarte med en budsjettlekkasje om at de vil bruke 2,5 milliarder på opprusting av offentlige bygg og infrastruktur.
  • Spesifikke tiltak rettet mot arbeidsledige ingeniører.
  • 170 millioner ekstra til marin forskning de neste årene.
  • Statsminister Erna Solberg har lovet flere milliarder ekstra til klimateknologifondet, uten at hun røpet hvor mange.
  • 5 millioner til forskning på europeisk klima- og energipolitikk.
  • 20 millioner for å få flere og bedre yrkesfaglærere.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS