I november er Anlaug Frydenlund eneste norske deltaker i Scrabble-VM i Australia.

Anlaug (23) eneste norske til VM i Scrabble i Australia

Pengestøtte på 10.000 kroner gjør det mulig for studenten Anlaug Frydenlund å delta i Scrabble-VM i Australia.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i en periode usikkert om Anlaug Frydenlund skulle delta i VM i Scrabble på grunn av økonomien. Takket være kronerulling har det nå tikket inn over 10.000 kroner fra 21 ulike bidragsytere og hun har nå bestilt flybilletter til Perth i Australia, hvor mesterskapet skal foregå. Hun er den eneste norske deltakeren i mesterskapet.

— Det blir spennende. Jeg gleder meg veldig til å reise nedover, men jeg tror det blir en svært hard konkurranse, sier Frydenlund.

23-åringen studerer til vanlig ved vernepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus og har siden hun var liten drevet med Scrabble. Hun fikk sin første internasjonale Scrabble-debut som 18-åring da hun deltok i VM i 2011 og har siden den gang deltatt i flere internasjonale mesterskap.

Internasjonal erfaring

3.-8. november foregår mesterskapet i Perth i Australia og 40 ulike nasjoner kommer til å stille med deltakere. Årets arrangement er Anlaug Frydenlunds fjerde VM-deltakelse. Foruten deltakelse i VM i Warszawa har hun deltatt i VM i Praha i 2013 og London i 2014.

Akkurat nå holder jeg på og pugger ord på sju bokstaver og ord med bokstavene Q, X, Z og J for de er verdt mest i engelsk.

Anlaug Frydenlund

I tillegg har hun flere ganger fått svært gode plasseringer i NM, der hennes beste plassering er 2. plass da hun var 18 år. 

— Jeg deltar fordi jeg synes det er gøy, men også fordi jeg ønsker å bli bedre. Jeg kommer aldri til å bli verdensmester, men jeg vil bli så god som kan jeg bli, sier Anlaug Frydenlund. 

Hennes beste plassering er fra fjorårets VM i Londonda ble hun nummer 92 av 108.

Studier og spill

På nettsiden for pengedonasjonen står det at «som fattig student i hovedstaden og med deltidsjobb i kommunen, har ikke Anlaug så mye penger». Hun skriver også at dersom hun mot formodning ikke fikk inn 10.000 kroner hadde hun likevel dratt, men det hadde bare blitt mindre å rutte med.

— Det er mange ulike personer som har bidratt. Mange av de er venner og familie, men også andre bidragsytere i det norske Scrabble-miljøet. De pengene jeg har fått nå setter jeg veldig stor pris på, sier Anlaug Frydenlund.

— Og noen penger er øremerket øl, og det er litt gøy, smiler hun.

Før hun kan nyte australsk øl, prøver Anlaug å trene mye før turneringen starter. Det er ikke bare enkelt som student.

— Jeg trener ofte når jeg har tid og bør helst gjøre det hver dag. Det er utfordrende å kombinere med studier, så jeg har som mål å trene annenhver dag. Jeg har en familie som er veldig gode, og det spilles mye når jeg hjemme hos familien, sier hun.

Drilla på småord

Anlaug kan alle ord på to og tre bokstaver i den norske ordboka, og det samme prøver hun å lære i den engelske ordboka.

— Akkurat nå holder jeg på å pugger ord på sju bokstaver og ord med bokstavene Q, X, Z og J for de er verdt mest i engelsk. Det er ikke enkelt, men jeg er glad i språk, så for meg er det kjempegøy, sier Frydenlund som opprinnelig er fra Senja.

Hun sier at selv om hun holder på å lære seg store deler av den internasjonale ordboka, handler nå spillet om noe annet enn bare ord og bokstaver.

— Etterhvert som man blir god, så handler det ikke lengre om å finne ordene, men det handler om strategi og matematikk. Det er et komplekst spill, og det gjør det utfordrende og gøy, sier 23-åringen og sammenligner spillet med sjakk. 

Strategispill

— Idrettene stiller likt. Man må ha samme ferdigheter, og det er en fastsatt elite som gjør det bra hvert år. Det handler derfor ikke om flaks, men om kunnskap om spillet, sier Anlaug Frydenlund.

Vernepleiestudenten viser til verdens beste Scrabble-spiller, Nigel Richards, som opprinnelig er fra USA. Han har vunnet VM tre år på rad og deltok i sommer i et fransk mesterskap. Han brukte ni uker på å lære hele den franske ordboka, og uten å kunne snakke språket vant han likevel mesterskapet.

— Det er imponerende å få det til så bra som han. Jeg har ikke tenkt å så sikte så høy, men målet er personlig rekord, sier Frydenlund.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS