Amerikanske og taiwanske forskere i fysikk har fått Ig Nobel-pris for studier av hvor lenge pattedyr tisser. Illustrasjonsfoto: Raphaël Ja/flickr (Creative Commons)

Årets morsomste forskning

Størrelsen på pattedyret har ingenting å si for hvor lenge det urinerer, det er mulig å u-koke et egg og det gjør mest vondt å få bistikk i nesebor, overleppe og penisskaftet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du noen gang lurt på om smerten du opplever når du kjører over en fartsdump kan brukes til å avgjøre at du kanskje har blindtarmbetennelse, om det matematisk går an å være far til 888 barn, eller om det er mulig å få et kokt egg tilbake til ukokt tilstand? Dette er bare noen av temaene for forskningsprosjektene som har vunnet årets Ig Nobel-priser.

I midten av september ble vinnerne av Ig Nobel-prisene 2015 kunngjort for 25. året på rad ved Harvard University. Ig Nobel ærer forskning som «først får folk til å le, så får dem til å tenke», og er en slags parodi på Nobelprisen. Den blir delt ut av tidligere Nobelprisvinnere, og har blitt delt ut hvert år siden 1991.

«Hæ?»

Ig Nobel-prisen deles i ti kategorier: Litteratur, kjemi, biologi, fysikk, administrasjon, økonomi, medisin, diagnostikk, fysiologi og matematikk. Her er noen av vinnerne:

Årets vinnere i kategorien kjemi er forskningsprosjektet «Shear-Stress-Mediated Refolding of Proteins from Aggregates and Inclusion Bodies». De amerikanske og australske forskerne bak dette prosjektet har funnet en kjemisk oppskrift for å raskt u-koke et egg, altså å gjøre kokte egg til rå egg igjen. 

Vi har kalt dette <<The Law of Urination>>.

David Hu

Å bruke ordet «Hæ?» for å få samtalepartneren til å gjenta noe, er ifølge amerikanske og nederlandske lingvister universell. For å ha funnet ut av at «Huh?» finnes i så og si alle språk - og for å ikke være helt sikre på hvorfor - fikk de årets Ig Nobel-pris i litteratur. 

Pattedyr urinerer (nesten) like lenge

En forskergruppe fra USA og Taiwan har sett på tiden det tar pattedyr å urinere, og vunnet i kategorien fysikk. Det viser seg at så å si alle pattedyr som veier over 3 kg, urinerer i omtrent 21 sekunder, pluss/minus 13 sekunder. Med andre ord mellom 8 og 34 sekunder. 

— Vi har kalt dette «The Law or Urination», sa David Hu da han fortalte om prosjektet, iført et toalettsete rundt halsen. En kort video fra utdelingen finnes på The Guardian.

Se opptak av hele prisutdelingen her. 

Lot bier stikke i penis

En av vinnerne som kanskje har kjent prosjektene sine mest på kroppen er Michael L. Smith og Justin Schmidt. Sammen har de vunnet prisen for fysiologi. Scmhidt har laget en skala for smerte som følge av insektsstikk, mens Smith har blitt stukket av bier for å finne ut av hvor det gjør mest vondt, men har brukt en annen skala.

Smith har latt seg stikke 25 steder på kroppen av honningbier. I tiden før eksperimentet hadde han også blitt stukket omkring fem ganger daglig, og unngikk dermed forandringer i immunsystemet. 

Resultatet? Det gjør mest vondt å bli stukket på overleppen, i neseboret og på penisskaftet. 

Ingen norske vinnere 

I årets kåring var ingen av vinnerne fra Norge, men i fjor vant Egil Reimers og Sindre Eftestøl fra Institutt for biovitenskap på UiO i kategorien arktisk vitenskap. Forskningsprosjektet? Hvordan reinsdyr reagerer på mennesker forkledd som isbjørn.

— Den (prisen, journ. anm.) fører jo til at artikkelen blir lest av et større publikum enn normalt, pluss at den gir en smule PR. Blant norske forskere gir prisen neppe status, men internasjonalt gjør den nok det, sa Reimers til NRK.no den gang.

Prisen fikk de i kategorien arktisk vitenskap. Ifølge forskerne selv spilte det ingen rolle at de var mennesker som kledte seg ut som isbjørn, sier Reimers til NRK.

— Hvite gjenstander i bevegelse på Edgeøya er sjeldent annet enn isbjørn.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS