Therese Eia Lerøen har fått med seg et kompetent arbeidsutvalg og lover og kjempe for kvalitet i alle ledd. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Jentene rykker inn

Fire kvinner. To menn. Og en av hvert kjønn fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Her har du den nye ledelsen i Norsk Studentorganisasjon.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jentene rykker inn i NSOs toppledelse. Etter to år med 5-1 i mannlig favør, valgte landsmøtet fire kvinner og to menn til å representere landets 220.000 studenter i studieåret 2015/16.

Aldri tidligere har det stilt så mange kandidater til ledervalg som heltidspolitikere i Norsk studentorganisasjon (NSO). Og flertallet av kandidatene var kvinner. 

Det var 12 kandidater til seks plasser. Det var flere dissenser i valgkomiteen, men landsmøtet fulgte flertallsinnstillingen - nesten helt inn.

Unntaket var til det ene vervet som fagpolitisk ansvarlig. Her var Nina Tollehaug  fra Høgskolen i Sør-Trøndelag innstilt, men Tine Borg fra Universitetet i Agder utfordret henne, fikk flere stemmer og vant dermed kampvoteringen.

Lerøen gleder seg

Vi skal gjøre oss relevante for både studenter og den jevne samfunns-borger.

Therese Eia Lerøen

Og Eia Lerøen gleder seg: 

— Jeg ser fram til å starte arbeidet med det nye arbeidsutvalget mitt og de sakene vi skal løfte på vegne av organisasjonen. Vi skal gjøre oss relevante for både studenter og den jevne samfunnsborger. Det neste året skal vi utfordre, men også komme med gode løsninger. Et mål må være at den varslede kvalitetsmeldingen er konkret og setter studentene i sentrum, sier hun til Khrono.

— Du slipper ikke unna sportspørsmålet: Hva føler du nå?

— Jeg er både ydmyk og stolt over å ha fått tilliten til å lede en så viktig organisasjon. Den tilliten jeg har fått skal jeg forvalte på en god måte, lover den nyvalgte lederen. 

— Og hva blir de største utfordringene? 

— Flere institusjoner skal slå seg sammen. Det betyr at flere studentdemokratier skal gjennom store endringer. Jeg tenker det er viktig at NSO kan ha en rådgivende funksjon i dette arbeidet. Det er mye man ønsker å gjøre i løpet av et år i arbeidsutvalget. Vi må sette oss ned og lage ambisiøse, men realistiske planer på vegne av landets studenter, sier en strålende fornøyd Therese Eia Lerøen.

(Ny ledelse samlet på ett brett. Foto: NSO)

Egen kvinnesamling og ny prosess

Det er også en særdeles fornøyd leder av valgkomiteen, Tuva Aune Wettland, også hun fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som på lørdag kveld har gjort seg ferdig med oppgavene og det viktige vervet. 

Wettland var eneste kvinne i arbeidsutvalget i fjor, mens Therese Eia Lerøen har vært det i år. 

— Hva har dere gjort ettersom så mange kvinner stiller til lederverv i år? 

—  Vi gjorde en del grep på begynnelsen av året. Vi snakka med folk og spurte hvorfor stiller ikke jentene? Vi hadde en egen kvinnesamling og også der snakka vi om valg og hvordan det opplevdes i organisasjonen, forteller Wettland (bildet under).

Ifølge valgkomitelederen var det mange av jentene som syntes det var en høy terskel å stille til valg i NSO. De opplevde det som kaotisk, stressende og skummelt. Ting gikk veldig fort, med intense intervjuer og innstillinger kort tid før selve valget.

— Så vi la rett og slett om hele innstillingsprosessen. Vi tok intervjuer og vurderingene på forhånd, folk fikk vite fire dager før landsmøtet om de var innstilt eller ikke og hadde da tid  til å tenke seg om og forberede seg i fred og ro hjemme, sier Tuva Aune Wettland og tror at det har bidratt til at flere jenter har stilt til valg.

Wettland sier at det har vært svært mange kompetente kandidater, så utsilingsprosessen var krevende. 

— Men det er jo et luksusproblem, sier hun.​

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS