Aslak Diesen og Andreas Bratsberg fra Kunnskapsløfterne. Foto: Cicilie S. Andersen Foto: Cicilie S. Andersen

Høgskolen har dobla antall foreninger

Neste uke feirer Kunnskapsløfterne ett år. De er en av foreningene som har blitt opprettet som en del av Operasjon HiOA.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi kommer rett fra praksisplassene våre, så vi er ganske slitne, men vi bare måtte hit, sier Aslak Diesen og Andreas Bratsberg i munnen på hverandre. 

De sitter i styret til linjeforeningen for grunnskolelærerutdanningen, Kunnskapsløfterne. Sammen med flere andre, nyopprettede studentforeninger er de på Samfunnet Bislet for lanseringsfest av sluttrapporten om Operasjon HiOA (Høgskolen i Oslo og Akershus).

Ikke mindre engasjerte

Før Operasjon HiOA startet var det ifølge rapporten registrert litt over 20 studentforeninger ved HiOA, mot over 270 ved Universitetet i Oslo (UiO). I løpet av prosjektet har det blitt dannet 18 nye studentforeninger. Under en tiendedel av pengene som Velferdstingets Kulturstyre fordeler gikk til høgskolens foreninger.

I 2013 ble det undertegnet en avtale mellom Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) om å bedre foreningsmiljøet på høgskolen. Dermed gjennomførte SiO Foreninger prosjektet Operasjon HiOA i løpet av 2014.

Det viktigste denne rapporten sier, er at engasjementet hos HiOA-studentene finnes, det har vært der hele tiden. Vi er bare nødt til å løfte det frem.

Gisle Hellsten

— Under Operasjon HiOA har vi hatt en dobling i antall studentforeninger, og en dobling i midler til disse, sier Tone Standal Vesterhus, leder i SiOs hovedstyre (bildet over).

Vesterhus tror ikke HiOA-studenter er eller har vært mindre engasjerte enn universitetsstudenter.

— Operasjon HiOA ble ikke satt i gang for å lære bort engasjement, men for å hjelpe studentene med foreningsbygging, sier hun.

— Foreninger forebygger ensomhet

Vesterhus overrekker rapporten til prorektor for utdanning ved HiOA, Olgunn Ransedokken.

— Gratulerer med dagen til alle foreningene her i kveld! Vi takker SiO for operasjonen og for inspirasjon, sier Ransedokken(bildet under, midten), og fortsetter:

— Grunnen til at vi ville få i gang dette, var vel egentlig at Universitas skrev om hvor få studentforeninger HiOA har. Så kom tallene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse og ga oss mer belegg for at vi burde styrke foreningslivet.

I Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT) av i fjor høst kom det nemlig frem at hver sjette student føler seg ensom.

— Foreninger kan være viktige for å forebygge og motarbeide ensomhet, og bidra til trivsel og studiemestring, mener Tone Vesterhus.

Ikke ferdig operert

— Det viktigste denne rapporten sier, er at engasjementet hos HiOA-studentene finnes, det har vært der hele tiden. Vi er bare nødt til å løfte det frem, sier Gisle Hellsten, leder i SiO Foreninger.

Selv om alle målene til Operasjon HiOA er nådd ifølge rapporten, står det fortsatt mer igjen å gjøre.

— Nå skal vi følge opp tiltakene rapporten foreslår. Vi har begynt å tenke på måter å løse tiltaksforslagene på sammen med SiO, som for eksempel å fremme årets forening, sier Beathe Dessington, studentlivskoordinator ved HiOA.

Kakefest

En av de nyopprettede foreningene er Kunnskapsløfterne, linjeforeningen for grunnskolelærerutdanningen. Leder Andreas Bratsberg og styremedlem Aslak Diesen ville skape en møteplass for studentene utenfor forelesningssalen.

— Vi har arrangert sosiale ting, som kanonball- og pokerturneringer, semesterstart- og -avslutningsfester i tillegg til faglige ting som besøk fra Det Andre Teateret. De lærte oss om viktigheten av å kunne gjøre feil, og besøk fra dysleksiforeningen, , sier Bratsberg.

— Og det er en linjeforening, så alle studentene er medlemmer, og kan benytte seg av tilbudene våre, legger Aslak Diesen til.

De to forteller at de gjør det de kan for å være synlige for studentene. 

På torsdag feirer foreningen ettårsdag, og de to lover medlemmene fest.

— Da blir det kake!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS