Norsk studentorganisasjon og leder Anders Kvernmo Langset mener at alle eventuelle fusjoner i UH-sektoren skal være faglig begrunnet. Foto: Øyvind Aukrust

Fornøyd med strenge kvalitetskrav

Studentene er fornøyde med strengere faglige krav. — Men hvis tidsbruk i studiene skal være et kriterium må vi ha en bedre studiefinansiering, mener Andres Kvernmo Langset.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen i Norsk studentorganisasjon (NSO), Andres Kvernmo Langset, var en av tilhørerne på pressekonferansen i dag, der statsråd Isaksen la fram utvalgte deler av strukturmeldinga. Resten, blant annet ny finansieringsmodell, kommer på fredag. 

— Med et kvalitetskriterium som sier at studentene skal komme gjennom studiene på kortere tid, må vi nærme oss heltidsstudenten igjen, og det vil få konsekvenser for studiefinansieringa, sier Langset til Khrono.

Vil ha faglige fusjoner

Studentene er ikke så opptatt av om institusjonene kaller seg høgskole eller universitet. 

Fusjonsplaner som er på gang betyr at fjorten høgskoler og universiteter blir slått sammen til fem. NSO peker på at fusjoner mellom institusjoner ikke bare skal bety sammenslåing av administrative tjenester på toppnivå, men en konsentrering av fagmiljøene for å kunne tilby enda bedre utdanning og forskning.

Studentene er ikke så opptatt av om institusjonene kaller seg høgskole eller universitet.

Anders Kvernmo Langset

NSO mener vi trenger et kvalitetsløft i høyere utdanning, der studentenes læring må stå i fokus. Derfor har vi store forventninger til at institusjonene nå følger opp arbeidet regjeringen har satt i gang, sier Langset.

— Vi har ment hele tiden at alle fusjoner skal være faglig begrunna, legger han til.

— Statssekretær Haugstad har nettopp sagt Høgskolen i Buskerud/Vestfold og Høgskolen i Telemark blir unviersitet hvis de slår seg sammen. Hva tenker du om det?

— Studentene er ikke så opptatt av om institusjonene kaller seg høgskole eller universitet. Men fusjonen du snakker om vil blant annet innebære at den nye institusjonen har fire campus med øknomiutdanning. Det er nok ikke nødvendig, sier han. 

Professorer tynt utover

— Vi er helt klare på at vi skal ha høyere utdanning over hele landet, men mener det ikke trenger å være egne institusjoner som skal tilby det. Poenget er at fagmiljøene må være solide nok til at studentene som starter å studere, uansett hvor det måtte være, skal være sikret en utdanning av høy kvalitet, sier Anders Kvernmo Langset, i en pressemelding fra NSO.

— I dag tilbyr blant annet halvparten av landets utdanningsinstitusjoner studietilbud innen økonomifag, vi har 19 lærerutdanninger og like mange studietilbud innen sykepleie. Det gjør at vi smører professorene for tynt utover. Alle kan ikke drive med det samme, derfor mener vi det er helt på sin plass at regjeringen stiller visse kvalitetskrav til institusjonene, sier Langset.

NSO mener vi trenger et kvalitetsløft i høyere utdanning, der studentenes læring må stå i fokus. Derfor har vi store forventninger til at institusjonene nå følger opp arbeidet regjeringen har satt i gang, avslutter Langset.

Ansatt rektor?

— Regjeringen foreslår at hovedmodellen i akademia skal være tilsatt rektor og ekstern styreleder. Hva mener NSO om dette?

— Det mener vi ingenting om ennå. Men spørsmålet skal opp på landsmøtet vårt i april, sier han. 

Selv om regjeringen mener at enhetlig ledelse og ansatt rektor skal være hovedmodellen, åpner de for unntak slik at valgt ledelse kan opprettholdes hos dem som ønsker det. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS