Isaac Hegna Mannings mener han har laget en festivalbrille som havnet i internasjonal brillefinale.

I finale med brillefint konsept

Isaac Hegna Mannings ønske om å lage noe billig som ikke er drit har ført ham til finalen i prestisjetung fransk brillekonkurranse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ideen til brillen «Festeye» fikk Isaac Hegna Manning (21) fra Lillehammer etter å ha vært på Ekstremsportveko på Voss i fjor sommer. Et større norsk mobilselskap delte ut reklamebriller.

— Kvaliteten var så lav at de aller fleste parene endte som plastsøppel på bakken i løpet av noen øyeblikk, forteller produktdesignstudenten.

Da Isaac startet på produktdesignstudiet den påfølgende høsten, var første skoleoppgave å designe en brille. Resultatet skulle kunne delta i den internasjonale konkurransen International Eyewear Design 2015 som arrangeres av den franske bransjeorganisasjonen Les Lunetiers du Jura.

Verdensvindu

Under tittelen «Window to the World» ble konkurransedeltakerne bedt om å lage en brille eller et filter som gjenspeiler deres perspektiv på verden og hvordan de ønsker å gjøre den bedre.

Se mer: Bachelorstudium i produktdesign

— Da kom jeg til å tenke på festivalbrillene fra sommeren, og det oppstod en ønske om å forbedre både brillen og opplevelsen.

Billig kvalitet

Designeren mener perforerte briller, det vil si briller med huller i stedet for glass, ofte er av, og forbundet med, lav kvalitet. Meningen med «Festeye» er riktignok at den skal være veldig enkel og koste lite, men likevel være både god å ha på, god å ta på og av høy kvalitet.

— Jeg liker godt å jobbe med tre, og har sett en del kule trebriller tidligere.

Isaac røper likevel at han innledningsvis hentet inspirasjon i den klassiske Wayfarer-solbrillen til RayBan. Det er fortsatt en del igjen av grunnformen, men mye har blitt forandret på veien. Han har jobbet enda mer med mønsteret som erstatter brilleglassene og karakteriserer det som «enkelt og usystematisk».

Elendig testvær

— Heldigvis, etter en utrolig mørk og grå høst, kom det litt sol både i vinter og i vår. Da fikk jeg testet dem ut litt.

Og ja: Brillene gir skygge samtidig som det går an å se gjennom dem.

— Dessuten, det du ikke ser, er det kanskje ikke meningen at du skal se. Det er jo ikke alt men vil får med seg på festival heller, ler han.

Les også: Trine setter HiOA på motekartet i Kina

Av 223 deltakere er Isaac blant ti finalister. I førstepremiepotten ligger 5 000 euro. Jurylederen er Toyotas sjefsdesigneren i Europa. Innen utgangen av mai måned må studenten utvikle en fullt fungerende prototype, i tillegg til å lage både brosjyre og presentasjonsvideo. Isaac tror det kan være helheten og konseptet hans som juryen har falt for.

Bør pimpes

— Tanken er jo at det skal være en billig ting, gjerne gratis, som kan fungere som den er, men som bli enda kulere hvis man gjør noe med dem selv, forklarer designeren.

Han ser for seg at man både kan male, pusse og spikke på festivalbrillen. Prosessen med å stile sine egne, personlige briller kan bidra til at eieren blir følelsesmessig knyttet til objektet.

— Og kanskje bytter du din egen brille bort med ei søt jente. Tenk for et fint, rent fysisk, festivalminne!, smiler produktdesignstudenten.

«… Og til te skal de bli»

I konseptet ser Isaac for seg at hele produktreisen til brillen, eller livssyklusen om du vil, skal kunne foregå og demonstreres innenfor festivalenboden. Han ser til og med for seg at det vil være mulig at brillene produseres, i hvert fall i et mindre antall, der og da. Konseptet kan bidra til bevisstgjøring omkring bruk og kast blant den jevne festivalgjengere. Skulle et par festivalbriller eller ti gå istykker, noe som jo egentlig man som rett og rimelig må forvente, har Isaac tenkt på det også.

— Da var tanken at du, som et statement, skal kunne levere den tilbake, og i retur få en kopp te varmet på flammene fra din ødelagte Festeye, forklarer produktdesignstudent Isaac Hegna Manning.

Artikkelen er først publisert på hioa.no.

Video under: Isaac Hegna Manning studerer produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus og er en av ti finalister i den prestisjetunge, internasjonale konkurransen International Eyewear Design 2015 med festivalbrillen «Festeye». Foto/klipp: Jørgen Lie Furuholt

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS