Trines kolleksjon betsår av fire antrekk, en «show piece» og tre mer kommersielle antrekk. Foto: Jørgen Lie Furuholt

Student til Kina med moter

Kunst og design-student Trine Staver syr for harde livet på en kleskolleksjon som tar henne til andre siden av jorda.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trine Staver (23) tar en bachelor i Kunst og design med studieretning Mote og produksjon på Høgskolen i Oslo og Akershus. Før jul fikk hun og resten av andreårsstudentene i oppgave å sende inn forslag til kinesiske The Hempel Award,en årlig, internasjonal konkurranse for unge designere.

Konkurransen ble første gang utlyst i 1993 og har siden da vært en del av China Fashion Week. I 2015 arrangeres The Hempel Awards for 23. gang og fremstår som et av de viktigste motearrangementene i midtens rike.

I oppgaven skulle designerne finne inspirasjon i hjembyen sin eller i «the city in your heart». Staver, som er fra Slependen i Akershus, har funnet inspirasjon til sin kolleksjon i Oslo og blant alle turistene som besøker hovedstaden hvert år.

Finner inspirasjon i by og bygg

— Oslo er jo ganske kupert, og ikke spesielt lett å navigere seg i. Det første mange turister gjør er jo å skaffe seg et kart. Navigering og kart er konseptet for denne kolleksjonen, forklarer Staver.  

Den arkitekturinteresserte designstudenten finner også ellers mye inspirasjon i byen, og har til kolleksjonen som nå er videre i designkonkurransen forsøkt å se på Oslo som et mønster.

— Arkitektur mot klær prøver jeg også å la seg gjenspeile i materialvalg og i kolleksjonens fargepalett.

Regner litt på medstudenter

Og konseptet har åpenbart slått an hos kineserne: Staver er eneste norske designer som har gått videre. I slutten av mars setter hun seg på flyet til Kinas hovedstad for å delta i den prestisjetunge designkonkurransen. Det vil si, i dette tilfellet regner det også en god del på et par av Trines medstudenter.

— Ja, jeg får faktisk ta med meg både Siri og Pernille. Som assistenter, selvfølgelig, sier hun.

Sammen får de tre både vist seg frem, knyttet kontakter og opplevd klesdesign og designere fra hele verden under den kinesiske moteuka. At avreise nærmer seg, og at det blir hardt arbeid både før og under Kina-oppholdet ser ikke ut til å bekymre Staver.

— Det er ikke vanlig at jeg får tatt det helt ut på denne måten. Nå får jeg erfaring med å sy opp en hel kolleksjon og presentere den. Det er mye verdt!

(Artikkelen er først publisert på hioa.no)

Videoklipp under: Trine Staver gir et innblikk i arbeidet med kolleksjonen som har bragt henne videre i den prestisjetunge designkonkurransen The Hempel Award i Beijing, Kina.Foto/klipp: Jørgen Lie Furuholt

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS