— Sexleketøyet jeg designet for menn, leverte jeg som avgangseksamen da jeg tok bachelorgraden, forteller designstudenten Thea Marie Stormo som nå er igang med masterstudier og kvinnelige hjelpemidler. Foto: Tom Gustavsen

Sexhjelpemidler til eksamen

Thea Marie Stormo (24) er trolig den eneste studenten i landet som har levert et sexleketøy for menn og vaginale dilatorer for kvinner til eksamen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forklaringen er enkel: Thea Marie Stormo studerer produktdesign ved høyskolen på Kjeller, og bruker studietiden på å utvikle nye produkter knyttet til sex og helse.

— Sexleketøyet jeg designet for menn, leverte jeg som avgangseksamen da jeg tok bachelorgraden. Nå holder jeg på med mastergradstudier, og har siden i sommer arbeidet med utvikling av vaginale dilatorer. De er for kvinner med vevskader i underlivet – enten som følge av fødsel eller sykdom, for eksempel etter strålebehandling i forbindelse med kreft i underlivet, forteller Stormo.

På kvinners premisser

Før juleferien danderte hun et fargerikt bord på høyskolen med sine nyutviklede dilatorer – hennes siste eksamensbesvarelse før neste semester står for tur.

— Vaginale dilatorer finnes på markedet fra før, men de er stort sett utviklet av leger for medisinsk behandling av kvinner på legekontorer eller sykehus. Jeg ønsker å gjøre dilatorer til noe personlig – på kvinners premisser tilpasset kvinners anatomi og behov. Tanken er at de skal behandle seg selv hjemme på en god måte, sier Stormo.

Enkelt forklart brukes en dilator til å gjenåpne åpninger som må tøyes ut.

Etter studentens syn mangler de vaginale dilatorene som allerede finnes på markedet, enkelte kvaliteter.

— De er rette i formen, er relativt fargeløse og er – for mange kvinner – for store å bruke når vagina skal gjenåpnes. Jeg har brukt kunnskapen og erfaringene jeg har fra sexleketøy-industrien til å utvikle produktene, sier hun.

Tanken er at kvinner skal behandle seg selv hjemme på en god måte.

Thea Marie Stormo

Vil bryte ned tabuer

Studentens store interesse for design av sexleketøy og hjelpemidler har sin opprinnelse i et bedriftssamarbeid hun fikk med det norske designselskapet Laid as under bachelorstudiene.

— Laid designer egne sexleketøy, samt medisinske produkter relatert til seksuell helse. Hos dem har jeg fått være med å utvikle nye produkter, noe som designfaglig har vært svært lærerikt. Likeså er det viktig for meg å kunne bidra til en større aksept og forståelse for en produktgruppe det er knyttet mye skam til, sier hun.

For å utfordre tabuene, mener Stormo produktets visuelle uttrykk er avgjørende for å skape holdningsendringer.

— Både form, farge, materialvalg og emballasje har stor betydning for hvilke holdninger folk får, og dermed også i hvilken grad man opplever skam i forbindelser med kjøp og bruk, sier hun.

Ufrivillig behandling

Designstudenten ønsker seg et samfunn der produkter relatert til sex og seksuell helse blir assosiert med sunne holdninger. Disse tankene har også vært retningsgivende i arbeidet med utviklingen av dilatorene.

— Bruken av slike er jo knyttet til en ufrivillig behandling, som kvinner må gjennom for å få tilbake kroppen sin etter sykdom. Det er viktig for meg at de skal forbinde produktet med målet om en helbredet kropp, framfor kampen hun har hatt med sykdommen, sier Stormo.

Selv om eksamensbesvarelsen er levert, er studenten langt ifra ferdig med produktene.

– Fram til nå har jeg arbeidet med research og utprøving av form, farge, materialvalg og emballasje. Det er mye arbeid som gjenstår. Jeg vil jobbe videre med utviklingen fram mot siste eksamen neste sommer, sier Stormo.

For å ha størst mulig kreativ frihet, har hun ennå ikke involvert gynekologer i prosessen.

— Det er ekspertise jeg vil trekke inn i arbeidet nå framover, sier hun.

Interesse i markedet

Målet er å få nye vaginale dilatorsett ut i produksjon og salg.

— Gjennom samarbeidet jeg har med Laid, vet jeg at det er interesse i markedet. Det var også Laid som kom til meg med spørsmål om å utvikle nye dilatorsett. Det blir spennende å se hvordan det går, sier studenten.

— Skal sex-lektøyet du utviklet for menn også ut på markedet?

— Foreløpig ikke. Jeg arbeider med å videreutvikle produktet. På sikt vil jeg forsøke å få den i produksjon og salg, sier Stormo, som i den kommende prosessen slipper å tenke på en ting: – Uttesting av produktene er det grupper knyttet til Laid som står for, slår Stormo fast.

Kina-tur i vente for Thea Marie

Alt tyder på at Thea Marie Stormos dilatorer vil komme ut på markedet.

Det bekrefter daglig leder i designselskapet Laid as, Karianne Ellekrans.

— Det finnes ingen tilsvarende produkter ute for salg i dag, og vi vet at behovet for bedre hjelpemidler blant kvinner er stort. Designarbeidet Thea Marie har gjort fram til nå lover veldig godt. Vi vil trolig ta henne med til Kina i løpet av neste år, for å se nærmere på mulige produksjonsprosesser, sier Ellekrans.

Hun lovpriser forøvrig studentens talent innen design.

Moden student

— Thea Marie er en dyktig designer og innehar også den modenheten en person må ha for å arbeide innenfor vårt marked og fagfelt. Det handler – i tillegg til det rent designmessige – om etiske og estetiske holdninger, sier Ellekrans.

Hun forteller at Laid ble etablert i 2009 og har siden den gang arbeidet med utvikling av egne produkter innen sexleketøy og hjelpemidler.

— Vi ble kjent med Thea Marie da hun kontaktet oss forbindelse med sin bacheloroppgave i produktdesign, og siden gjennom et tre måneders internship (praksissamarbeid mellom student og næringsliv). Med hennes kvaliteter har vi valgt å videreføre samarbeidet. I og med at vi har mottatt flere anmodninger om å utvikle vaginale dilatorer, var det naturlig for oss å spørre om hun ville ta tak i dette, sier Karianne Ellekrans.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS