Det kan svekke den internasjonale orienteringen, og det kan komme utfordringer knyttet til ressursfordeling mellom utdanning og forskning, dersom NTNU velger å fusjonere med Høgskolen i Sør Trøndelag mener NTNU-rektor Gunnar Bovim.

NTNU frykter tap av prestisje ved fusjon med nær høgskole

Både NTNU i Trondheim og Universitetet i Bergen er skeptiske til å fusjonere med høgskoler. NTNU frykter prestisjetap og UiB ønsker ikke engang å utrede det.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som møter en kald skulder fra sitt nærmeste universitet i jakten på samtale-, samarbeids- og fusjonspartner slik statsråd Torbjørn Røes Isaksen har bedt om. Universitetet i Oslo viser «ingen gjensidig interesse», heter det i HiOAs svarbrev til Kunnskapsdepartementet. Men høgskolen ønsker også aller helst å fortsette alenegang.

Les også: HiOA vil helst ikke fusjonere

Ifølge avisene På Høyden og Universitetsavisa er verken Universitetet i Bergen eller NTNU i Trondheim særlig ivrige etter å fusjonere med høgskoler i nærområdene sine. 

Svekket omdømme og prestisje

En fusjon mellom Høgskolen i Sør Trøndelag (HiST) og NTNU i Trondheim kan fortsatt være aktuell, men NTNUs rektor Gunnar Bovim målbærer i sitt svarbrev til departementet skepsisen:

...mange (vil) også mene at en lokal fusjon generelt vil svekke NTNUs omdømme og prestisje. 

Gunnar Bovim

«En fusjon vil gi sterkere innslag av bachelorutdanninger og dermed mindre forskningsproduksjon pr. vitenskapelig ansatt. Derfor vil mange også mene at en lokal fusjon generelt vil svekke NTNUs omdømme og prestisje.»

Rektor Bovim ber riktignok om at styret gir grønt lys til å sette i gang et utredningsarbeid sammen med HiST, der både gevinster og utfordringer ved en fusjon beskrives. En klar forutsetning er at finansieringen av de to samlet sett ikke blir svakere enn i dag.

I forslaget til høringsnotat heter det at en fusjon vil gi forskningen ved HiST et kvalitetsmessig løft, mens en lokal fusjon kan være utfordrende for NTNU.

Les også: For mye er for uklart til å fatte fusjonsvedtak nå

«Det kan svekke den internasjonale orienteringen, og det kan komme utfordringer knyttet til ressursfordeling mellom utdanning og forskning, og til avtaleverk om vitenskapelig ansattes forskningstid», heter det blant annet.

Altfor mye er uklart

Fordi så mye er uklart, er Bovims vurdering at NTNU «ikke er rede til å fatte vedtak om fusjon eller andre organisatoriske samarbeidsløsninger med andre institusjoner i dette styremøtet», skriver han i et notat til NTNUs styre ifølge Universitetsavisa.

Styret ved Universitetet i Bergen sa ifølge På Høyden sist torsdag nei til å utrede en fusjon mellom UiB og Høgskolen i Bergen (HiB).  

Rektor og styreleder Dag Rune Olsen (bildet over) ved Universitetet i Bergen fikk også med seg styret sitt på å si nei til fusjonsvedtak nå, det var bare ett styremedlem som ønsket en utredning av fusjon mellom Høgskolen i Bergen (HiB) og UiB.

De fleste fusjoner mislykkes

— Hvis UiB med sin beste vilje ikke klarer å se hvordan fusjoner er beste vei mot å løse svakhetene i strukturen i universitets- og høgskolelandskapet, bør UiB argumentere for det. Fusjoner er ekstremt vanskelige, og de fleste slike forsøk mislykkes. Faren for å rote det til, er ganske stor, sa styrerepresentant og næringslivsleder Johan Fredrik Odfjell, ifølge På Høyden.

Les også: Vil ikke utrede fusjon med HiB nå

Ett av målene med en restrukturering, er å skape flere forskningsmiljøer som kan hevde seg i internasjonal toppklasse. Om UiB er villig til å gjøre tøffe økonomiske prioriteringer for å spisse satsingen, tror næringslivslederen at departement og eier vil ha større forståelse for behovet for at UiB står seg best som i dag, skriver avisen.

Frykter for størrelsen

UiB-styret er også bekymret for hvordan landskapet rundt universitetet kan komme til å endre seg på bakgrunn av signaler om fusjon mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag, og mellom Universitetet i Stavanger og høyskoler. UiB kan bli stående alene og bli femte eller sjette største institusjon i Norge, med de konsekvenser det kan få for ressurstildeling og innflytelse.

Rektor Olsen hevdet, med henvisning til informasjon fra sin kollega Bovim ved NTNU, at det er betydelig motstand mot en storfusjon i Trondheim blant i gamle NTH-miljøet.

Alle landets høgskoler og universiteter har frist til i dag, 1.november, med å sende inn sine svar til departementet. Noen har fått utsettelse. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS