Foreslår storfusjon i Bergen

Høgskolen i Bergen åpner for en sammenslåing med Universitetet i Bergen. Men universitetet er ikke like sikker på om dette er et bra forslag,

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget kom fram på styremøte på høgskolen i Bergen (HiB) og fusjon med universitetet er ett av to forslag høgskolen vil servere departementet innen rapporteringsfristen 1. november.

— Vi ønsker å tjene samfunnet rundt oss på en best mulig måte. Det har vært grunnlaget for styrets drøftinger og vedtaket som er gjort i dag, sier rektor på Høgskolen i Bergen Ole-Gunnar Søgnen i en pressemelding. 

Det er nye signaler fra tidligere i høst, da rektoren langt på vei utelukket en fusjon med storebror i byen.

Har vært i dialog

Søgnen har hatt flere samtaler og møter med Dag Rune Olsen siden UiB-rektoren tiltrådte forrige høst. Også før hele strukturdebatten.

HiB og UiB har litt forskjellige samfunns-mandater. Et fusjonert storbergensk universitet vil bli mer pregløst.

Dag Rune Olsen

— Vi hadde en felles holdning om at de to institusjonene hver for seg var kraftfulle institusjoner med ulike roller, som seilte godt på egen kjøl, sier han til På Høyden.

Overrasket over høgskolevedtak

Universitetsledelsen vil foreslå på styremøtet i neste uke at UiB videreutvikler seg som et «fullskalauniversitet». Sporvalget betyr at en fusjon med Høyskolen i Bergen ikke er øverst på agendaen. Det bekrefter rektor Dag Rune Olsen til På Høyden.

UiB-ledelsen har arbeidet inn en setning om den siste utviklingen for styret. Men i det store og det hele har ikke HiB-utviklingen endret på de overordnede vurderingene, ifølge Olsen.

Ledelsen legger fram for UiB-styrets todagers seminar i neste uke tre modeller for diskusjon: Eliteuniversitetet, Fullskalauniversitetet og Kompetanseuniversitetet. Det er den sistnevnte modellen som passer best for et samlet grunnforskningsuniversitet i kombinasjon med en profesjonshøyskole.

Det er derimot Fullskalauniversitetet – som ligger nærmest opp mot dagens profil og er det foretrukne alternativet til universitetsledelsen.

(Foto: Tor H. Monsen)

— Denne modellen er best på kvalitetsutdanning og fremragende forskning, totalt sett, mener rektor Dag Rune Olsen (bildet over).

Men mer samarbeid med høyskolen

UiB-rektor Olsen utelukker ikke et tettere og mer formalisert samarbeid med høyskolen.

— HiB kan bli et profesjonsuniversitet i tett samarbeid med oss. Det er nærliggende å tenke på de nye, femårige lærerutdanningene, helseutdanningene og på planlagte sivilingeniørutdanninger. Samarbeid uten fusjon kan oppnå mye, tror Olsen, mens fusjoner har store kostnader.

— HiB og UiB har litt forskjellige samfunnsmandater. Et fusjonert storbergensk universitet vil bli mer pregløst.

Han mener dette ikke er i tråd med premissene for KDs ønske om restrukturering av sektoren, med robuste fagmiljøer og institusjoner med tidligere profiler.  

Det kan også stilles spørsmålstegn ved om en full fusjon med HiB vil være forenelig med målet om å bli tyngre internasjonalt på forskning – med uttalte mål fra både statsråden og UiB om å satse mer ressurser på å utvikle flere verdensledende miljøer, heter det i styreframlegget.

Geografisk nærhet

Etter dialogmøtene – hvor UiB og HiB deltok med andre vestlandsinstitusjoner i Stavanger 25. september – har kunnskapsministeren oppsummert tilbakemeldingene:

«Departementet har registrert bekymring blant noen av institusjonene for at man vil basere sammenslåinger på geografisk nærhet, mer enn faglige forhold. Jeg understreker at målet er å finne løsninger som ivaretar strukturmeldingens formål, nemlig økt kvalitet og faglig robusthet…»

Samtidig peker Røe Isaksen på at universitetene og høyskolenes regionale roller vil bli enda viktigere fremover, og derfor bør søke aktiv dialog med relevante samarbeidspartnere. 

Skudd for baugen fra flere kanter

Rektor på høgskolen i Bergen, Søgnen, trekker på sin side fram at flere premisser har endret seg nå i høst. Styrevedtaket om å gå for et stort vestlandsk profesjonsuniversitet fikk flere skudd for baugen.

Stord/Haugesund har vedtak om invitasjon til fusjon med Universitetet i Stavanger. Sogn og Fjordane ønsker å fortsette en alenegang, og Volda orienterer seg nordover, ikke sydover.

Tidlig i denne måneden fant det sted et møte utenom det vanlige. Rektoratene og alle dekanene – med ett unntak - ved høyskolen og universitetet møttes på den nye campusen på Kronstad. Standpunktene som kom frem på dette møtet, snudde vinden i retning Nygårdshøyden.

Helse og teknologiområdet leverte notater som ble lagt ved styrepapirene. Disse innspillene var såpass sterke, at styret valgte å gå videre med UiB-fusjon som ett av alternativene, ifølge Søgnen. 

Høyskolestyret ser for seg en videreutvikling av profilen som et stor og vektig profesjonsuniversitet. Spørsmålet er hvordan høyskolen skal realisere universitetsambisjonene.

Sterk fusjonsvilje på to av tre avdelinger

Høyskolen består av tre avdelinger. Avdelingen for ingeniør- og økonomifag har fusjon mellom høyskolen og universitetet øverst på dets prioriterte liste. Det har det største potensialet for kvalitetsheving for fakultetets fag, mente dekanen. 

Avdeling for helse- og sosialfagenes dekan uttalte: – Fusjonsmodellen ville vært interessant for våre to helseutdanninger. 

Styret ser for seg enten en vestlandssammenslåing med Volda, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund, eller fusjon med den geografiske nærmeste partneren. Alternativene er ikke prioriterte.

Dette er siste styremøte før fristen satt av KD om å sende inn konkretiserte samarbeids- og sammenslåingsforslag innen 1. november.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS