Ny kopiavtale skal styrebehandles

Styrene i Kopinor og Universitets og høgskolerådet (UHR) skal denne uka og førstkommende mandag behandle en ny kopi-avtale. Sist mandag var de hos Riksmeklingsmannen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter mekling hos Riksmeklingsmannen skal Kopinor og Universitets- og høgskolerådet ha kommet fram til enighet om ny avtale.

Avtalen skal styrebehandles av begge parter før det eventuelt er offentlig enighet mellom partene om ny avtale rundt betaling av kopivederlag og generell kopiering for ansatte og studenter på universiteter og høgskolen i Norge.

Nåværende avtale om lovlig kopiering og formidling av kopivederlag gikk ut 1. oktober. 

Forhandlinger i lang tid

Det har vært forhandlinger i lengre tid mellom Universitet og høgskolerådet (UHR) og Kopinor før det kom til brudd. Det skal være enighet om hovedrammene for avtalen, men strid om de økonomiske kompensasjonene rettighetshaverne krever gjennom Kopinor.

Avstanden var på mellom 10 og 15 millioner kroner, har generalsekretær Ola Stave i UHR, opplyst til På Høyden.

Men mandag skal partene ha kommet til enighet. Styret i Kopinor kommer etter alt å dømme til å styrebehandle den nye avatlen i løpet av uka, mens UHR skal ebahdnle saken førstkommende mandag.

Hverken UHR eller Kopinor kan derfor kommentere saken før styrene har behandlet forslag til ny avtale.

Regler for kopiering

Kopinor-avtalen sørger for at studenter og ansatte på norske universiteter og høyskoler lovlig kan kopiere og ta utskrifter fra læremateriell uten å måtte oppspore alle rettighetshavere for å spørre om lov.

Det finnes detaljerte begrensninger for hvor mye du har lov til å kopiere fra bøker og vitenskapelige tidsskrifter. Du kan gratis kopiere inntil 15 prosent av en bok, eller inntil to artikler fra samme nummer av et vitenskapelig tidsskrift. Alt er regulert gjennom Kopinor-avtalen. 

Kompendier - men kun på papir 

I 2012 ønsket UHR å komme til enighet med Kopinor om en mer moderne avtale som følger den digitale utviklingen. Meningen var at dette skulle ordne seg i fra 1. oktober i år.

Kopinor skal ha brukt mye ressurser på å utvikle den digitale tjenesten Bolk, et verktøy som kan brukes av forelesere til å sette sammen digitale kompendier.

Kopinor har utviklet produktet «Bolk» på rent forretningsmessig grunnlag, i håp om at universitets- og høyskolebiblioteker landet over skal kjøpe verktøyet som kan gjøre livet enklere for forelesere og studenter. 

Produktet skal blant annet innebære: Faglærere kan enkelt søke opp ønsket litteratur, sette det sammen til en digitalt kompendium, og distribuere det til studentene. 

Betaversjoner er blitt testet av et dusin institusjoner, og tilbakemeldingene har vært negative, opplyser Ane Landøy ved Universitetet i Bergen til På Høyden. UiB er ikke blant pilotbrukere.

— Betydelig satsing

— Når løsning foreligger, kan Bolk vare aktuelt for oss, sier Landøy.

Kopinor jobber for interessene til rettighetshaverne. Bolk er utviklet på et forretningsmessig grunnlag. Intensjonen var at institusjonene og Kopinor skulle ha klar en avtale om bruken av Bolk innen 1. oktober.

— En anselig sum er investert, fullt og helt på Kopinors eget initiativ, sier Dagmar Langeggen, bibliotekdirektør på BI i Oslo. Hun er leder for Bibliotekutvalget i UHR. Hun har hørt en rund sum, men vil ikke røpe den, av hensyn til forhandlingsklimaet.

Uten avtale, får ikke Kopinor solgt varen sin.

— Bolk representerer en betydelig satsing, både i form av menneskelige og økonomiske ressurser, sier administrerende direktør Yngve Slettholm i Kopinor.

Han vil ikke ut med tall på hva satsingen har kostet.

Ny løsning del av ny avtale

De konkurransemessige problemstillingene er nå avklart mellom partene. «Bolk» vil bli del av den nye avtalen, om meklingen fører fram, ifølge direktøren.

— Kopinor har jobbet med en løsning for å unngå at institusjonene betaler dobbelt. Problemet gjelder for vitenskapelige tidsskrifter som institusjonene kan ha abonnement på i sine digitale bibliotek. Dette skal nå være funnet en løsning på, ifølge Slettholm.

Slettholm vil ikke kommentere bruddet, ettersom saken er berammet til mekling.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS