Hamideh Kaffash og Milad Kazemihatami (t.v.) leverte nesten 13 000 protestunderskrifter på Stortinget onsdag. Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) mente at underskriftene vil være en påminner om at noe må gjøres med saken.

Frp-støtte til utviste iranske studenter

— Jeg tror de har en veldig god sak, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp). Han mener de iranske studentene og stipendiatene i Norge blir utsatt for urettferdig behandling. SV er ikke like sikre. FOTO: Kristoffer Furberg

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Hei. Jeg har fått avslag igjen. Nå må vi gå rettens vei, sier Hamideh Kaffash idet hun møter stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) på toppen av Løvebakken i Oslo.

— Ja, det bør dere gjøre, svarer Bjørnstad.

13.000 underskrifter

Etter å ha levert nesten 13 000 protestunderskrifter til Statsministerens kontor, møtte iranernes talsperson Hamideh Kaffash opp sammen med Milad Kazemihatami for å levere to esker med underskrifter på Stortinget. Den iranske delegasjonen besto av NTNU-stipendiat Kaffash, tidligere NTNU-student Kazemihatami, Pedram Mireftekhari og Hossein Rostam Zadeh. De to førstnevnte har fått avslag på søknader om opphold i Norge, mens de to sistnevnte var med som støttespillere.

Iranerne er nektet opphold på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.

Vi kan ikke ha det slik i Norge når vi har som ambisjon å være best i verden på
internasjonal-isering.

Sivert Bjørnstad

Man må iallfall kunne kreve en forklaring fra PST.

Snorre Valen

— Ikke veldedighet

Kaffash redegjorte blant annet for at hun er nektet opphold til tross for at Babak Khalagi fikk innvilget oppholdstillatelse. De driver med tilsvarende forskning på NTNU og leverte tilnærmet identiske klager på det første avslaget om oppholdstilltalese.

— Dette høres veldig rart ut, sier Bjørnstad til Kaffash.

— Vi tar ikke inn internasjonale studenter for å drive med veldedighet. Både Norge og dere tjener på det, følger han opp.

Les også: Hun fikk avslag, han får bli i Norge

—Virker som om de har en veldig god sak

Bjørnstad tok i mot de to kassene med underskrifter og lovet å sette dem på kontoret til kirke- utdannings- og forskningskomiteen, hvor han selv er medlem. Bjørnstad sier det er sjelden det blir levert store underskriftskampanjer på Stortinget. Iallfall så store som den han mottok onsdag.

— Normalt er det kanskje 5-600 underskrifter. Nesten 13 000 er voldsomt mange. Så lenge de står på komitekontoret vil de minne oss på denne saken. Jeg vil også ta opp dette med trønderbenken, slik at alle er godt informert, sier han til Universitetsavisa ved NTNU.

Frp-politikeren har fulgt saken nøye, og møtte Kaffash og Khalagi sammen med Per Sandberg i Trondheim før sommeren.

Best i verden på internasjonalisering?

— Det må ordne seg for dem. Vi kan ikke ha det slik i Norge når vi har som ambisjon å være best i verden på internasjonalisering, sier Bjørnstad.

— Det kan virke som om regelverket er strammet inn siden regjeringsskiftet. Er det riktig?

— Jeg tror ikke det har noe med regjeringsskiftet å gjøre. Det er embetsverket som står for behandlingen av disse sakene, men det er vår plikt som politikere å ta grep når vi ser at ting ikke fungerer.

— Hva synes du om at saken kan gå til rettssystemet?

— Det er jeg glad for. Det virker som om de har en veldig god sak. Når NTNUs egne fagpersoner sier at det de driver med ikke er sensitiv teknologi, tror jeg de vet bedre enn PST, sier Bjørnstad.

Les også: NTNU har anket utkastelse av iranere

Valen: — Saken rammer Norges ry

Fredag møtte Bjørnstad NTNU-rektor Gunnar Bovim for et møte om universitetets fremtid. I forkant av møtet regnat han med at iranersaken også ville bli et tema.

Kaffash jobbet med å få flere politikere til å møte dem på Stortinget, men det viste seg vanskelig. Bjørnstad tror dette kan skyldes at det er en vanskelig sak å sette seg inn i.

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) har tidligere engasjert seg for iranerne. Han kom tilfeldigvis ut på Løvebakken etter møtet med Bjørnstad og kjente umiddelbart igjen Kaffash.

Valen vil ikke ta stilling til om han støtter iranerne i å ta saken til retten, og er mer interessert i å snakke om den overordnede politikken enn enkeltsakene:

— Denne saken har rammet Norges ry som høyere utdanningsland og spesielt NTNU. Det er uholdbart, sier han.

Les også: — Dette er et mareritt

Mener bevisbyrden ligger hos myndighetene

Valen mener en rekke andre vestlige land takler de internasjonale restriksjonene bedre enn Norge, og at det ikke er noen grunn til at Norge ikke skal få en klarere politikk for ulovlig teknologioverføring.

— Jeg har full forståelse for at vi må ha regler for å hindre ulovlig teknologioverføring, sier Valen.

— Alt disse studentene og stipendiatene forsker på er offentlig tilgjengelig på nett. Hvordan er det da fare for ulovlig teknologioverføring?

— Det klarer jeg ikke å skjønne. Man må iallfall kunne kreve en forklaring fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Jeg tviler på at andre land, der det synes lettere for iranerne å få opphold, har slappere policy for ulovlig teknologioverføring. Jeg synes bevisbyrden i disse sakene ligger på myndighetenes side. Samtidig støtter jeg deres arbeid mot terror og ulovlig teknologioverføring. Men vi kan ikke ha det slik at noen kommer hit og studerer i et år, og så blir kastet ut, sier Valen.

Han mener saken handler minst like mye om utdanningspolitikk, som den handler om justispolitikk og etterlyser at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kommer på banen med tydeligere retningslinjer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS