Nina Misvær – HiOAs og hele Norges helsesøster fylte nylig 60 år. Foto: Benjamin A. Ward

Vil ha flere helsesøstre

Nina Misvær, også kjent som @Rabaldra på Twitter, vil ha flere helsesøstre i skolen og mener dagens foreldre bør slappe mer av.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ut av hovedinngangen i Pilestredet 32 kommer førstelektor Nina Misvær – hele Norges helsesøster og en av landets fremste søvneksperter når det gjelder barn. 

Vi skal på tur. Planen er at Misvær skal vise meg Vestkanttorget på Frogner i Oslo hvor hun vokste opp som barn. Vi går, og hun begynner og fortelle, prater på både inn-  og utpust. 

Mivsær forteller om 60-årsdagen som hun feiret med døtrene Thea og Kaja på Theatercaféen. Hun ble også feiret av kolleger da Fakultet for helsefag skulle ut på Latter.

Og hun liker å ha folk nær seg.

— Gode relasjoner er så viktige, understreker Misvær.

Ingen forventer seg perfekte foreldre hele tiden.

Nina Misvær

— En helt klar forutsetning for en god psykisk helse.

Dessuten burde vi øve mye mer på å si positive ting til hverandre, har hun funnet ut.

— Det å bli sett og verdsatt er kjempeviktig, både for store og små, kolleger og livspartnere.

Vil ha flere helsesøstre i skolen

Siden 1985 har Misvær skrevet flere brosjyrer og bøker for foreldre, samt lærebøker for helsestasjons- og skolehelsetjeneste. Hun har vært fagekspert på barns helse i «God morgen Norge» på TV2.

Spesielt har hun vært opptatt av barns søvnproblemer, og blir stadig intervjuet i mediene om søvnråd til fortvilte småbarnsforeldre. Videre forsker hun på ungdom med diabetes. I tillegg er Misvær (bildet under) aktiv på Twitter. 

Både på Twitter og i intervjuer engasjerer hun seg stadig for at det må bli flere helsesøstre i skolen. Hun understreker at tilbudet i dag er langt fra godt nok. Dette holdt hun nylig et innlegg om på Barneombudets fagdag på høgskolen, foran en fullsatt sal med fagfolk og studenter fra ulike utdanninger.

Hun er bekymret over at barn i vanskelige situasjoner ikke blir fanget opp tidlig nok, når de møter en låst dør hos helsesøster.

— En forsvarlig skolehelsetjeneste krever at helsesøster er på skolen mer enn en halv dag i uken, poengterer hun.

— Vi trenger forskning som beviser for politikerne at det faktisk lønner seg å ha en god skolehelsetjeneste, sier Misvær.

Hun påpeker at forebyggende helsesøsterarbeid kan gi mindre utgifter til barnevern, og har tro på at flere helsesøstre i skolen kan bidra til å hindre at så mange elever slutter på videregående.

Mormor til to

Vi har gått gjennom Vestkanttorget og står i Eckersbergs gate hvor Nina Misvær vokste opp. 

— I kort gåavstand og på andre siden av Vestkanttorget bodde farmoren min som var enke. Faren min var enebarn, og jeg var det første barnebarnet. For meg var det spesielt å vokse opp så nær farmor. Det var stor stas å besøke henne, og jeg hadde min egen seng der.

Nå er hun selv mormor til Nanna på ett år og Pelle på tre år.

— Å ha et barnebarn på besøk er helt annerledes enn å være på besøk hos barnebarnet. Når for eksempel Pelle er hjemme hos meg, er han bare blid og glad og sover hele natten uten å våkne, smiler Nina, som jo er kjent som ekspert på søvn.

— Når jeg er hjemme hos ham, blir det ofte litt kniving og maktkamp. «Nei, mamma skal gjøre det.»

— Det er morsomt å være mormor og få brukt helsesøsterkunnskapen min igjen. Jeg har ikke jobbet i praksis siden 2005.

Da fikk Misvær jobb som høgskolelærer ved helsesøsterutdanningen på Kjeller, og fra 2008 har hun vært førstelektor ved sykepleieutdanningen på Bislet.

— Jeg liker å jobbe med forskning og veiledning av studenter, men jeg må innrømme at jeg savner kontakten med foreldre og barn i blant, sier hun.

Engasjert formidler

Misvær startet på sykepleierstudiet da hun var 23 år, og fikk eldstedatteren Thea en måned etter at hun var ferdig. Det var tilfeldighetenes spill som gjorde at hun noen år senere, i 1983, fikk jobb som helsesøster da familien bodde på Vinstra, der daværende mann Gunnar hadde distriktsturnus. Året etter tok hun helsesøsterutdanning, og jobbet deretter i over 20 år som helsesøster på helsestasjoner og skoler flere steder i landet.

Helsesøstre med mye verktøy

Listen over hva helsesøstre kan tilby, er ifølge Misvær lang. Alt fra veiledning om sunn livsstil, til å være en støttende samtalepartner. Dessuten ivrer hun for å styrke det tverrfaglige samarbeidet med andre profesjoner, og underviser også på lærerutdanningen om skolehelsetjeneste.

Det er mange ting som står på ønskelisten hennes. Høyt oppe står en felles temadag om omsorgssvikt og seksuelle overgrep.

— Da kunne studenter fra ulike utdanninger som har med barn å gjøre, møtes for å jobbe sammen om et case. Dette kunne bidra til at studentene står bedre rustet til å møte slike utfordringer, ivrer Nina.

Jaget etter det perfekte

Den egenskapen som Misvær er aller mest fornøyd med hos seg selv, er at hun ikke alltid føler at hun må gjøre det som er riktig og forventet. Hun har for eksempel aldri vært en bollebakende mor, og på skoleavslutninger og foreldremøter tok hun med seg kjøpekake eller kjeks.

— Jeg erfarte jo som helsesøster at mødre ofte følte seg mislykkede, og alle trodde de var alene om akkurat det. De følte at alle andre var supermammaer, forteller hun.

— Men foreldre må lære seg å slappe mer av. Ingen forventer seg perfekte foreldre hele tiden.

— Hva er du aller mest stolt av gjennom årene som har gått?

— Det er døtrene mine.  Jeg er veldig stolt av barna mine, men jeg tar ikke æren alene. Faren deres har bidratt like mye som meg. Og når jeg sier stolt, så mener jeg absolutt ikke at vi har vært feilfrie som foreldre.

— Hvorfor kaller du deg for Rabaldra på Twitter?

— Når man er 60 år og erfaren i faget sitt, kan man tillate seg å lage litt støy og rabalder. Til å være født i 1954, så er jeg nok ikke en typisk snill pike.

Artikkelen er første gang publisert på hioa.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS