Danby Choi ville ha mer faglig tynge innenfor det han jobbet med, og valgte journalistikkstudier på HiOA. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ikke tro at du ikke har tid

Danby Choi er student, skribent, grafisk designer, fotograf, blogger, danseinstruktør og gir ut sitt eget magasin. Han får tid fordi han aldri sier at han ikke har tid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg legger meg ofte klokken 3 om natten for å få gjort alt  jeg hadde tenkt å gjøre i løpet av en dag, sier Danby Choi. 

Det medfører at han «alltid» er en halvtime for sen til journalistikkforelesninger på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Og etter skoletid venter ettermiddager fylt med arbeid.

—  Etter skole drar jeg nesten alltid videre for å jobbe. Med mindre jeg har noe Natt&Dag-relatert å jobbe med, har jeg ikke kontorplass, og da ender jeg som oftest opp på min mors kafé på Røa med uendelig påfyll av kaffe og headset på hodet. Der kan jeg jobbe med det jeg vil, sier Choi.

Dans og design

Prosjektene innebærer alt fra filming og grafisk designarbeid for medieproduksjonselskapet Perfektum Partisipp til å lage lyricsvideoer (teksting av sanger, red.adm) for artister som Lars Vaular og Sandra Lyng Haugen. 

Jeg har alltid gått rett fra skole til jobb og jeg ser aldri på tv .

Danby Choi

Noen ganger lurer jeg på om jeg er den personen jeg presenterer på instagram og facebook, eller om jeg har mistet meg selv litt på veien. Jeg jobber med å finne det ut.

Danby Choi

Ved siden av underviser Choi i dans på Oslo Streetdance Studio. Selv ble han norgesmester i streetdance i 2009. 

— Dans handler om å uttrykke seg kreativt, så det henger på en måte sammen med alt det andre jeg liker å gjøre, sier han. 

Som aktiv danser la Choi ut flere dansevideoer på Youtube, og fikk raskt flere tusen klikk. Det gikk ikke ubemerket hen og han har danset for flere store artister, deriblant Lady Gaga.

I høst gjorde dans- og musikkinteressen at han ble tilbudt å prøve seg som DJ.

— Jeg har alltid vært over gjennomsnittet glad i musikk, og før jeg hadde lært meg å mikse, fikk jeg en spillejobb på grunn av min musikksmak. Jeg sa ja til jobben, kjøpte meg et miksebord og lærte meg å «DJ-e». Nå tjener jeg litt penger på det, og i det siste har jeg spilt på utesteder flere ganger i måneden, sier Choi.

Alltid på nett

På bloggen til Choi presenterer han seg selv som mediehore og «gutten som gikk seg vill mellom URL og IRL». 

—  Jeg jobber med og på internett. Som blogger, Youtube-danser og nett-/sosiale medier-redaktør, har svært mange av mine opplevelser vært delt på nettet. Og når noen ser på meg som bloggeren, noen som danseren, noen som Facebook-profilen og noen som nettredaktøren, vet jeg virkelig ikke hvem jeg skal oppføre meg som i den virkelige verden, sier Choi.

Eget magasin

Da Choi hadde gått ett år på videregående skole, fant han ut at skolegangen gikk for sent. Han droppet ut og på ett semester tok han tretten eksamener. 

— Jeg gikk første året på videregående for å lære meg det grunnleggende i de ulike fagene. Så meldte jeg meg opp til alle fagene jeg trengte som privatist. Det er mange som sier at man lærer så mye på skolen som det er vanskelig å få med seg som privatist. Men tenk på alt det som står i lærebøkene som man ikke går gjennom på skolen, sier han. 

Choi fullførte dermed videregående på 2 år, og brukte det «ledige» året på å bygge opp magasinet Subjekt. 

— Det startet som en idé på videregående og er nok mye av grunnen til at jeg sluttet der. Jeg har lyst til å vise fram de som er subjekter i et objektivt samfunn. Folk som kjemper sine egne kamper, sier Choi. 

Første utgave av kunst- og kulturmagasinet ble gitt ut i april 2013 med støtte fra Striftelsen Fritt Ord og Trafo. Choi gjør alle intervjuer, tar bilder og designer sidene i magasinet selv.

Liker å lære

I høst satt Choi seg igjen på skolebenken, selv om han fint klarte å fylle hverdagen med arbeid. 

— De første årene jeg arbeidet lærte jeg noe nytt hele tiden, men det siste året følte jeg ting stod litt stille. Jeg har lyst på en faglig tyngde innenfor det jeg driver med, og jeg syns det er veldig gøy å lære, sier Choi om hvorfor han valgte å begynne å studere journalistikk. 

Jobbferie

Juleferien skal han bruke til å arbeide med neste utgave av Subjekt. 

— Jeg skal spise julemiddag med familien selvfølgelig, men jeg kommer ikke til å ta meg så mye fri. Men arbeidet med Subjekt er noe jeg vil gjøre, ikke noe jeg må, sier Choi.

— Hva gjør du når du skal slappe av?

 Jeg har aldri helt klart det. Jeg har alltid gått rett fra skole til jobb, jeg ser aldri på tv og hvis jeg ikke skal jobbe vil jeg helst være med gode venner eller ute på tur med hunden min. Å slappe av for meg er ikke å sitte helt alene med en pose med chips, jeg vil heller gjøre noe fornuftig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS