Vil ha nye publiseringsregler

Flertallet av de faglige ansatte ved HiOA har ikke oppnådd publiseringspoeng i 2012. På Institutt for produktdesign vil de ha nye publiseringsregler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 0,155 publikasjonspoeng per fagårsverk er Institutt for produktdesign langt unna publiseringsvinneren på Høgskolen i Oslo og Akershus, Institutt for journalistikk og medievitenskap, som hadde 1,35 poeng per fagårsverk i 2012.

Men de faglig ansatte ved Institutt for produktdesign er ikke alene om lav publisering. Flertallet av faglig ansatte publiserer ikke. 367 av de nesten 1000 fagansatte ved HiOA står oppført med poeng i databasen over vitenskapelig publisering, Cristin.  

Instituttleder Gunnar H. Gundersen innrømmer at instituttet burde gjort det bedre, men sier samtidig at rangeringen ikke gir et korrekt bilde.

– Vi gjør veldig mye innen kunstnerisk utviklingsarbeid som ikke gir uttelling i form av publikasjonspoeng, selv om dette er oppgaver vi er pålagt å utføre. Dette er diskriminering av vårt arbeid og noe vi jobber for å få en forandring på, sier han.

Vil bli bedre

Det viktigste er at det er et miljø for å publisere, og det nytter ihvertfall ikke å gi pålegg om det.

Gunnar H. Gundersen

Likevel sier han at instituttet også må bli bedre på den type forskning og vitenskapelig publisering som er poenggivende i dag.

– Vi har som mål å øke den tradisjonelle publiseringen også, og 2013 ser ut til å bli et bedre år for oss i så måte, sier Gundersen.

– Hva vil dere gjøre for å  øke publiseringen?

– Det viktigste er at det er et miljø for å publisere, og det nytter ihvertfall ikke å gi pålegg om det. Det er utrolig viktig at initiativet kommer nedenfra, og at det gis rom og økonomisk mulighet for det, sier Gundersen (bildet under).

Manglende tradisjon

Han legger til at Institutt for produktdesign ikke har hatt noen stor tradisjon for forskning.

– Det er kunstnerisk utvikling som er vår greie, og vi har ikke den samme akademiske tradisjonen som mange andre fagfelt. Likevel har vi et godt miljø som vi kan bygge på og øke også den tradisjonelle vitenskapelige publiseringen, sier han.

– Hvordan jobber dere for at kunstnerisk utvikling også skal gi poeng?

– Vi er i en dialog med høgskoleledelsen om dette, og opplever en positiv holdning. Men dette er et problem på nasjonalt nivå, og vil vil gjøre det vi kan for at det skal bli en forandring slik at kunstnerisk utviklingsarbeid også gir uttelling i form av publikasjonspoeng, sier Gundersen.

Med i nasjonalt råd

Dekan Petter Øyan ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) sier at fakultetet jobber langs to løp. Det ene er å øke publiserende forskning ved instituttene som i dag publiserer lite, blant dem Institutt for produktdesign. Det andre er å jobbe på lengre sikt for at kunstnerisk utviklingsarbeid skal bli tellende.

I disse dager blir fakultetet med i et nasjonalt råd under Universitets- og høgskolerådet, NRKU (Nasjonalt råd for kunstnerisk utviklingsarbeid), som har arbeidet siden ifjor med å styrke kunstnerisk utviklingsarbeid i høyere utdanning. I rådet er alle design- og kunstutdanninger representert.

– Vi har fått beskjed om at vi blir invitert inn i rådet nå, og dermed får vi mulighet til å jobbe for at kunsterisk utviklingsarbeid skal bli tellende i Cristin-systemet, sier han.

Arbeidet krever imidlertid tålmodighet, for NRKU har deadline i 2016 for å komme med sine innspill.

HiOA mer synlig

– Hvorfor har ikke HiOA vært med fra starten i det nasjonale rådet?

– Jeg tror det har sammenheng med at omverdenen ikke har vært så bevisst på hvor store HiOA er på design og estetiske fag. Vi har 150 studenter på produktdesign og nesten 500 på estetiske fag. Etter fusjonen er disse instituttene i samme fakultet og har fått stor tyngde og er blitt synliggjort som en stor  aktør innen disse miljøene i Norge, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS